Šef NASA-e o kontaktu Putina i Muska: To treba istražiti ako je istina

Foto: Profimedia

Šef NASA-e Bill Nelson pozvao je na istragu nakon ekskluzive Wall Street Journala da su Elon Musk, osnivač SpaceX-a i saveznik Donalda Trumpa, i ruski predsjednik Vladimir Putin u redovitom kontaktu od kraja 2022.

WSJ navodi da su razgovori uključivali osobne teme, poslovanje i geopolitičke napetosti, što izaziva zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti budući da Musk zbog suradnje sa NASA-om i američkom vojskom može imati pristup osjetljivim podacima i obavještajnim informacijama, piše CNN.

"Ovo bi trebalo istražiti"

"Ne znam je li ta priča istinita. Trebalo bi ju istražiti. Ako je istina da su postojali višekratni razgovori između Elona Muska i ruskog predsjednika, to bi moglo zabrinuti NASA-u, Ministarstvo obrane i neke obavještajne agencije", izjavio je Nelson.

Neki američki dužnosnici već su izrazili zabrinutost oko Muskova odnosa s neprijateljskim državama poput Rusije. Ipak, obavještajna zajednica SAD-a oklijeva istražiti te odnose jer je Musk američki državljanin, navodi CNN.

Nekoliko dužnosnika Bijele kuće reklo je da nisu bili svjesni tih kontakata, a Journal navodi da je ovo "strogo čuvana tajna u vladi".

Bijela kuća se ogradila, kaže da za potvrdu ove priče treba pitati Muska

List također navodi da je Putin zamolio Muska da ne aktivira svoju Starlink satelitsku internetsku uslugu iznad Tajvana "kao uslugu kineskom predsjedniku Xi Jinpingu". Musk nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Bijela kuća "nije u poziciji potvrditi" priču i uputio novinare na Muska, dok je Pentagon odbio komentirati Muskove sigurnosne provjere ili pitanja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su Musk i Putin imali samo jedan telefonski poziv tijekom kojeg su razgovarali o "svemiru te trenutnim i budućim tehnologijama".

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022., Muskova podrška Ukrajini, kroz pružanje Starlink usluge, oslabila je, a njegovi javni komentari o sukobu sve su više usklađeni s Trumpovim. Starlink usluga, koju je osigurao Musk, ključna je za ukrajinsku vojsku, omogućavajući joj komunikaciju i u područjima gdje su uništene mreže. 

Nakon početne potpore Ukrajini, SpaceX je kasnije zatražio da Pentagon preuzme troškove Starlinka u Ukrajini.

Muskov Starlink, Rusija i Ukrajina

Nakon toga, Musk je na Twitteru objavio da povlači taj zahtjev. Nedugo zatim, Musk je proveo anketu o mirovnom planu između Ukrajine i Rusije, predlažući da se ponove izbori pod nadzorom UN-a u regijama koje je Rusija ilegalno pripojila. Nakon što ga je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upitao za koga navija, Musk je odgovorio da i dalje podržava Ukrajinu, ali se boji "masovne eskalacije".

SpaceX je u početku ograničio Starlink signal na područja pod ukrajinskom kontrolom, što je usporilo potencijalne napade koji bi ovisili o Starlink komunikaciji. Ukrajina je potom tvrdila da Rusija koristi Starlink komunikaciju u okupiranim područjima. SpaceX je izjavio da ne posluje s ruskom vladom i vojnim snagama i da usluga ne bi funkcionirala u Rusiji, no nije komentirao situaciju u okupiranim dijelovima Ukrajine.

Prema biografiji o Musku koju je napisao Walter Isaacson, Musk nije odobrio ukrajinski zahtjev za aktivacijom Starlink mreže u blizini Krimskog poluotoka, čime je ometen ukrajinski napad na rusku flotu. Muskova odluka bila je vođena strahom da bi Rusija na ukrajinski napad na Krim mogla odgovoriti nuklearnim oružjem, potaknuta njegovim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima, navodi se u toj biografiji.

U listopadu 2022., Musk je opovrgnuo tvrdnju da je razgovarao s Putinom o sukobu i predloženom “mirovnom planu” za njegov završetak.

Muskova uloga u američkim izborima

Musk, koji je izvršni direktor Tesle i vlasnik društvene mreže X, postao je važan financijer u predsjedničkim izborima. Musk je u listopadu donirao gotovo 44 milijuna dolara republikancima koji rade na Trumpovom povratku u Bijelu kuću, čime su njegove ukupne donacije dosegle 119 milijuna dolara.

Musk i Trump su javno razgovarali o mogućoj ulozi Muska u vladi. U posljednjim danima Musk je pokrenuo spektakularnu nagradnu igru od milijun dolara dnevno za birače u ključnim saveznim državama, što je privuklo pažnju Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.