Šef pedijatrije splitskog KBC-a otkrio Indexu stanje pretučenog dječaka s Brača

Foto: Osnovna škola Pučišća, Miranda Cikotić/Pixsell

PRIJE tjedan dana u Osnovnoj školi Pučišća na otoku Braču 12-godišnjeg dječaka istukli su vršnjaci, nakon čega je dječaku počela ići pjena na usta i završio je u KBC-u Split. Majka pretučenog dječaka Izabela Kusanović danas je za Index kratko rekla da je iscrpljena jer je cijelu noć bila uz sina u bolnici. Nije mogla razgovarati i samo nam je kratko rekla da je njen sin već ranije bio žrtva nasilja od strane vršnjaka u školi.

"Ovo je prvi put da je gadno pretučen, no prijetnje je primao i ranije", rekla nam je kratko majka pretučenog dječaka koji se još uvijek nalazi u bolnici.

Šef splitske pedijatrije: Treba stati na kraj vršnjačkom nasilju

Razgovarali smo potom s prof. Marijanom Saragom, predstojnikom Klinike za pedijatriju KBC-a Split, o stanju dječaka i otkrio nam je da će ga vjerojatno uskoro pustiti kući.

"Dječak je u izvrsnom stanju, napravili smo sve pretrage koje su pokazale da nema unutarnjih ozljeda niti funkcionalnih smetnji i vjerojatno ćemo ga uskoro pustiti kući. No ono što bih želio naglasiti je da se treba stati na kraj vršnjačkom nasilju. Dječak je zdravstveno dobro, no ne znamo kakve će imati psihološke traume", rekao je za Index. prof. Saraga.

Pitali smo ga što je s epileptičnim napadajima, za koje su roditelji dječaka rekli da ih je imao nakon tučnjave, a prije toga nikad.

"Ne možemo 100 posto tvrditi da su bili epileptični napadaji jer su prvi nalazi pokazali da je EEG uredan, napravili smo još neke pretrage i čekamo njihove nalaze, no u principu napadaji su mogli biti koincidencija s tučnjavom, ne možemo ih isključiti, no sad fizički gledano, on je u redu", rekao nam je prof. Saraga.

I dok roditelji pretučenog dječaka tvrde da je njihov sin i ranije bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi te da su sve prijavljivali školi, ravnatelj OŠ Pučišća Siniša Lučić Lavčević tvrdi da to nije točno.

Ravnatelj škole: Roditelji dječaka nisu ništa prijavili

U razgovoru za Index ravnatelj Lučić Lavčević je rekao da su roditelji pretučenog dječaka jednom bili na redovitom individualnom razgovoru u školi i da tom prilikom nisu prijavili ništa.

"Pa valjda bi roditelj došao i rekao da mu je dijete zlostavljano, a oni to nisu. No s obzirom na to da su mediji prezasićeni netočnim informacijama u vezi ovog slučaja, odlučio sam se do daljnjeg suzdržavati od izjava. Čekat ću da institucije donesu pravorijek", rekao nam je ravnatelj OŠ Pučišća.

Međutim, pitali smo ga kakva je inače procedura u njihovoj školi po pitanju vršnjačkog nasilja te provode li prevenciju.

"Provodimo prevenciju. Lani smo imali i u tom razredu kojeg pohađa spomenuti dječak, a i u drugim razredima na satovima razrednika, vježbe i radionice u cilju mirnog rješavanja sukoba i konflikata. U slučaju vršnjačkog nasilja, ako se ono ponavlja onda se uključuje i razrednik, pedagog i ja i razgovaramo, istražujemo okolnosti da vidimo je li riječ o nasilju. Naime, nasilje se spominje sad za sve kad dođe do nekog sukoba. A treba znati da je nasilje onda kad se neki obrazac ponavlja s ciljem nanošenja štete učeniku, kad sudjeluje više učenika prema jednom, to je pravilnikom definirano, u školi se zna što je sustavno zlostavljanje. A takav slučaj na sreću nismo imali", rekao nam je Siniša Lučić Lavčević.

Evo što škola radi kad joj se netko od učenika požali na međuvršnjačko nasilje

Na pitanje što konkretno poduzimaju ako im se jedan učenik žali da je zlostavljan od drugog, ravnatelj nam je odgovorio da sve ovisi o situaciji.

"Uglavnom ih zajedno pozovemo, da svatko iznese priču, da se utvrdi svačija odgovornost. Naime, svatko nosi dio odgovornosti, osim ako se radi o sustavnom zlostavljanju, a takav slučaj kao što sam rekao nismo imali. Potom tražimo od učenika da sami analiziraju i utvrde korak što su pogrešno napravili te kako da drugačije postupe", rekao nam je ravnatelj Siniša Lučić Lavčević.

Ministrica Divjak: Ministarstvo je zatražilo očitovanje od škole

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je slučaj s Brača i rekla da je ministarstvo zatražilo očitovanje od škole.

"Zabrinuta sam zbog vršnjačkog nasilja u našim školama, čiji je posljednji primjer na otoku Braču. Moramo svi zajedno, od roditelja preko škola do institucija, uložiti dodatne napore da kroz nove projekte i programe snažnije adresiramo tu temu u društvu, a posebno u školama. Ministarstvo je zatražilo očitovanje od škole kako bi dobilo punu informaciju, a spreman je i krizni tim za psihološko savjetovanje koje u svakom trenutku može biti na raspolaganju školi ako ga škola i zatraži. U ovom konkretnom slučaju posebno je važno uključivanje roditelja u rješavanje problema i savjetovanje", izjavila je ministrica Divjak.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.