Šef policije u New Yorku podnio ostavku. FBI mu prije tjedan dana zaplijenio mobitel

Foto: EPA

Načelnik policije grada New Yorka (NYPD) Edward Caban podnio je ostavku tjedan dana nakon što su agenti FBI-a zaplijenili njegov telefon tijekom više saveznih korupcijskih istraga kojima je obuhvaćeno nekoliko visokih gradskih dužnosnika.

Caban, imenovan na dužnost u srpnju 2023. godine, postao je prvi Latinoamerikanac na čelu gradske policijske službe New Yorka od njenog osnivanja prije 178 godina.

"Zbog buke koja se podigla ne mogu biti potpuno usredotočen"

U priopćenju koje je poslao preko svojih odvjetnika Caban je rekao da je bio obaviješten da nije predmet nikakve istrage ureda tužitelja na Manhattanu te da će nastaviti surađivati s istražiteljima.

"Moram biti potpuno usredotočen na NYPD. Međutim, buka koja se digla nakon najnovijeg razvoja događaja to je učinila nemogućim i sprječava me u važnom poslu koji ovaj grad traži. Stoga sam odlučio da je u najboljem interesu NYPD-a da podnesem ostavku na položaj načelnika", stoji u priopćenju.

Prošli tjedan su istražitelji zaplijenili mobilne telefone Cabana i njegovog brata blizanca Jamesa Cabana, bivšeg policajca koji je dobio otkaz 2001. i od tada vodi zaštitarsku službu u noćnom klubu.

FBI u studenom zaplijenio elektroničke uređaje gradonačelnika

Agenti su zaplijenili telefone i pretresli domove nekoliko visokih gradskih dužnosnika u administraciji gradonačelnika Erica Adamsa, koji je 2022. postao drugi Afroamerikanac na čelu gradske vlasti New Yorka.

U studenome su agenti FBI-a bili zaplijenili i elektroničke uređaje gradonačelnika Adamsa. U današnjem obraćanju u gradskom poglavarstvu Adams je rekao da surađuje s istražiteljima te je pozvao svoje podređene da učine isto.

Pohvalio je Cabana da je tijekom 14 mjeseci na dužnosti uspio smanjiti broj zločina u gradu, ali i dodao da je njegova ostavka "u ovom trenutku najbolja odluka".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.