KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šef Rebra: Zaraženi liječnici zatajili vikend u Austriji

Screenshot: N1 Televizija

ANTE ĆORUŠIĆ, šef Rebra, upravo je rekao da je dio liječnika zatajio da je bio za vikend na skijanju u Austriji te da su oni među zaraženima.

"Bit će sankcionirani. Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba suspektna. Tri posto zaposlenika Rebra je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. Zbog neodgovornih se dogodilo", rekao je Ćorušić gostujući na N1 Televiziji. Dodao je kako bi svi bili u izolaciji da se znalo da su bili na skijanju u Austriji.

Među onima koji su bili na skijanju je zaražena liječnica s kardiologije.

"Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike", rekao je Ćorušić.

Ćorušić je rekao i da imaju suspektnu situaciju i za jednog kolegu koji će vjerojatno biti pozitivan, odnosi se na drugu kliniku, dakle ne kardiologiju, i tamo se radi epidemiološki monitoring.

Što se tiče sankcija za liječnike koji nisu prijavili vikend u Austriji te se pokazali pozitivnima na koronavirus, Ćorušić kaže: "O tome ću razgovarati s ministrom i Stožerom civilne zaštite. Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a bit će i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj liječnika i sestara, no važno je napomenuti da je 140 zaposlenika, medicinskog osoblja, u samoizolaciji zbog kontakta s tih troje ljudi."

"Radi se o neodgovornosti"

"Radi se o neodgovornosti troje kolega koji su otišli na vikend, naputak je bio jasan i oni su to prekrižili. Da su se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolirana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, no importiran je zbog vikenda u Austriji", rekao je Ćorušić.

"Jedan pacijent negativan"

Ćorušić smatra i da nijedan pacijent ne bi smio biti ugrožen zbog navedenih zaraženih liječnika.

"Epidemiološki izvid je napravljen, nemamo saznanja da bi pacijenti imali naznake da su inficirani, jedan koji je testiran je negativan. Nadam se da neće biti kolateralne štete za pacijente", rekao je Ćorušić na N1 Televiziji.

Istaknuo je da KBC Zagreb radi normalno za hitne slučajeve i onkološke pacijente.

Dosad je u Hrvatskoj zabilježeno 65 slučajeva zaraze. Većina je importiranih ili su kontakti zaraženih.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.