Šef Solidarne: Vigilare dao 45.000 € za kupnju auta. Jednog? Dva? Tri? Ne zna se

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

UPRAVITELJ zaklade Solidarna Ivan Blažević prijavio je jučer ultrakatoličku zakladu Vigilare Ministarstvu financija, Financijskoj inspekciji, Državnom inspektoratu i Poreznoj upravi zbog sumnje na financijske nepravilnosti, a danas je na Facebooku postavio nova pitanja o funkcioniranju ove zaklade.

>> Prijavljen Vigilare. "Knjižili su prihod od 4.9 milijuna kn, a na račun im sjelo 19"

"Jesu li kupili jedan, dva ili tri auta? Ne zna se"

"Nakon jučerašnje prijave institucijama oglasila se Zaklada Vigilare neuobičajeno kratkim priopćenjem u kojem su napisali da 'uredno objavljuju financijska izvješća u javnim registrima'. Baš me zanima kako to uspijevaju napraviti jer se financijske izvještaje svih neprofitnih organizacija u RH objavljuju automatski od strane FINA-e/Ministarstva financija nakon sto ih se pošalje FINA-i za sto je rok 28.2. za izvještaj za prethodnu godinu.

No, imamo tu još 2 zanimljive stvari.

Jedno je da su u 2023.g. potrošili oko 45.000 € na kupnju auta*. Jednog? Dva? Tri? Ne zna se. Obzirom da Vigilare u javnom prostoru tvrde da se financiraju od donacija građana, znači li to da donacije građana troše za kupovinu auta, odnosno "prijevozna sredstva u cestovnom prometu?

"Nisu objavili izvješća"

Drugo, svaka organizacija kojoj prihodi u godini pređu 3 milijuna kuna podliježe revizijskom uvidu koji se obavlja sukladno revizijskim propisima (čl.32.st.1. Zakona o financijskom upravljanju i računovodstvu neprofitnih organizacija), a koji se mora objaviti na internetskim stranicama organizacije do 30.6. (čl.32.st.3.). Znači da na svom webu moraju imati nekoliko izvješća objavljenih.

Pretražujući web stranicu Zaklade Vigilare nisam uspio naći niti jedan, a kamoli nekoliko izvješća. Na Googleu će se naći jedan izvještaj na njihovom starom webu. I to je to.

Kad i taj revizorski izvještaj pogledamo on je datiran na 26.2., čak i prije zakonskog roka za predaju financijskog izvještaja koji je 28.2. Svaka čast njihovom računovodstvu i revizoru da u tako kratko vremena stignu predati izvještaj, a onda ga i pregledati prema svim revizijskim pravilima.

Napomenut ću samo da isti ovaj zakon određuje kaznu od 5.000-200.000 kuna za neobjavljivanje revizorskog izvještaja na web stranici organizacije (čl.45.st.19.)", piše Blažević.

"Knjižili prihod od 4.9 milijuna kuna, a na račun im sjelo 19"

Podsjetimo, Blažević je ranije rekao da se iz podataka vidi da novac koji je sjedao na račune Vigilarea godinama nije knjižen kao prihod, a da novac koji je odlazio s računa nije knjižen kao rashod. 

Blažević je rekao i kako "postoje sumnje u financiranje Zaklade Vigilare koja radi u Hrvatskoj jer postoje diskrepancije u financijskim izvještajima vezanim za prihode i priljeve, gdje je, primjerice, 2022. proknjižen prihod od 4.9 milijuna kuna, a na račun im je sjelo 19 milijuna".

Iz Vigilarea su jučer popodne poslali svoj odgovor.

Vigilare je poručio da informacije koje je iznio Blažević "predstavljaju puko nestručno nagađanje jer su priljevi i prihodi, kao i rashodi i odljevi, sasvim različite računovodstvene kategorije među kojima na godišnjoj razini mogu biti značajne (legitimne i legalne) razlike", te su dodali da je zaklada uvijek "uredno objavljivala financijska izvješća u javnim registrima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.