Šef Suverenista: "Opet mi je zabranjen ulazak u Srbiju", Stranka bijesna

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Saborskom zastupniku i predsjedniku Hrvatskih suverenista Marijanu Pavličeku danas je zabranjen ulazak u Republiku Srbiju, potvrdili su Pavliček i njegova stranka.

Pavliček je trebao službeno, kao saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, prisustvovati najvećoj i najstarijoj kulturnoj manifestaciji bunjevačkih Hrvata, Dužijanca u Subotici. 

Hini je Pavliček rekao da je zaustavljen na graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo, gdje mu je nakon sat vremena zadržavanja na granici zabranjen ulazak u Srbiju, unatoč diplomatskoj putovnici i službenoj najavi da će prijeći državnu granicu.

"Nakon sat čekanja, srpski granični policajci rekli su mi da nemaju nikakve službene informacije o najavljenom službenom dolasku. Iako je sve odrađeno po protokolu, očigledno njima nije spušteno", kazao je zastupnik.

"Saborski protokol obavijestio je njihovu (srpsku) stranu, točno se najavilo u koliko je sati dolazak planiran i da se radi o graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo", rekao je Pavliček i dodao kako je srpska strana naknadno zatražila informaciju kad se vraća iz Srbije i na  koji granični prijelaz.

Kazao je i kako je na hrvatskoj strani pitao policajce da nije možda došlo do neke greške, no da mu je rečeno da imaju najavu da dolazi.

Potvrdio je da se u istoj situaciji našao i prije dvije godine, ali i objasnio da tada njegov dolazak nije bio službeno najavljen, kao sada.

"Nitko ne zna do kada ta mjera traje, dan-dva, mjesec, cijeli život", izjavio je i dodao da današnje postupanje prema njemu samo pokazuje da su "to sve, samo ne dobrosusjedski odnosi".

Hrvatski suverenisti odmah reagirali

Hrvatski suverenisti odmah su nakon što je njihovu šefu odbijen ulazak u Srbiju gdje je trebao  biti na manifestaciji Družijanci, zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova upućivanje diplomatske note Srbiji te uvođenje politike reciprociteta.

"Nepojmljivo je da se hrvatskim državnim dužnosnicima onemogućava ulazak u Republiku Srbiju kako bi podržali kulturno djelovanje hrvatske zajednice u Vojvodini, a istovremeno srbijanski dužnosnici, kako državni, tako i lokalni, slobodno prisustvuju raznim kulturnim manifestacija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", poručili su Suverenisti.

P "Unatoč diplomatskoj putovnici i službenoj najavi od strane protokola Hrvatskog sabora glede prelaska državne granice zastupniku Pavličeku odbijen je ulazak u Republiku Srbiju", priopćili su Suverenisti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.