Šef ukrajinskog ratnog kabineta: Protuofenziva je propala

Foto: EPA

Ukrajinske nade u protuofenzivu nisu se obistinile, priznao je najviši sigurnosni dužnosnik Oleksij Danilov, koji koordinira ratni kabinet zemlje. "To ne znači da pobjeda neće biti naša", dodaje. Kijev trenutno pokušava privući nove pakete zapadne pomoći, posebice u SAD-u. Danilov vjeruje da će barem neka vojna sredstva "sigurno doći".

U svibnju, uoči protuofenzive, Danilov je za BBC rekao da nadolazeći mjeseci predstavljaju "povijesnu priliku". Osvrćući se sada na te riječi, rekao je:  "U svibnju je svaki građanin naše zemlje želio da rat brzo završi. Bilo je nada, ali se nisu ostvarile. To što smo dvije godine branili svoju zemlju već je velika pobjeda."

Ukrajinske snage nadale su se povratiti dijelove teritorija koje je Rusija osvojila u invaziji u veljači 2022., kao i presjeći ruske linije opskrbe Krima. Ali s nedostatkom nadmoći u zraku i suočeni sa snažnom ruskom obranom, čini se da su njihovi napori zapeli dolaskom zime. Danilov je sada priznao da su bili preoptimistični. "Ljudi ponekad griješe. Ne možete biti odlikaš cijeli život", rekao je.

Trenutnu situaciju na bojišnici opisao je kao "vrlo tešku" i rekao da stare "udžbenike" za ratovanje - uključujući NATO-ove - "treba vratiti u arhiv". "Rata kao što je ovaj u našoj zemlji nije bilo - ni u 20. ni u 21. stoljeću", ustvrdio je. "Sa sigurnošću mogu reći da nećemo stati", rekao je. "Nastavit ćemo se boriti za našu slobodu, za našu neovisnost", kaže.

U Ukrajini je novi naglasak stavljen na utvrđivanje obrambenih linija za zimu. Vjeruje se da Rusija okružuje grad Avdijivku i vrši pritisak da preuzme punu kontrolu nad obližnjom Marinkom u regiji Donjecka.

"Odgoda američke pomoći nije tragedija"

Danilov je iznimno uvjeren da će američka obrambena pomoć biti odobrena, ali nije htio iznijeti brojke o tome čemu bi se Ukrajina mogla nadati. "Ako se dogodi da prije Božića dobijemo dar, bit ćemo sretni s tim. Ali ako će se to dogoditi malo kasnije, onda od toga ne treba praviti tragediju", rekao je.

Upitan hoće li Ukrajina izgubiti rat ako američka pomoć izostane, odbio je prihvatiti tu mogućnost jer je, kako kaže, "istina na njihovoj strani".

"Hoće li nas Putin uništiti pred očima čovječanstva? Hoće li ubijati našu djecu, naše žene, naše starce? I hoće li cijeli svijet gledati zatvorenih očiju? Onda bi trebalo postaviti pitanje u kakvom svijetu živimo" kaže.

Danilov je također odbacio izvješća o napetostima između predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinskog vrhovnog zapovjednika Valerija Zalužnog. "Ne potvrđujem da su takve stvari koje se danas artikuliraju u medijima stvarne", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.