Šef zadarskih vatrogasaca: Ometanje gašenja požara dronovima je nonsens

Screenshot: Dnevnik Nove TV

Županijski zapovjednik zadarskih vatrogasaca Matej Rudić je za Dnevnik Nove TV komentirao ometanje gašenja požara dronovima.

Podsjetimo, danas je PU šibensko-kninska objavila da je uz kaznenu prijavu pritvoren 48-godišnji Slovenac koji je 5. srpnja dronom ugrožavao gašenje požara na Murteru tako što je smetao kanaderima. Muškarac je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Također, šibensko-kninska policija je objavila i da se istražuje još jedna osoba zbog istog kaznenog djela počinjenog istog dana na Murteru.

"Ometanje dronovima je nonsens, požari nisu predstava za javnost"

Rudić je upozorio na one koji bespilotnim letjelicama ugrožavaju gašenje požara.

"Požari nisu predstava za javnost, to svi znamo, vidjeli su svi na televiziji u kakvim ekstremnim uvjetima piloti rade - ometanje dronovima je nonsens. Pozivam ljude da se suzdrže od snimanja jer tada kanaderi moraju prekidati akciju, a požar se širi", rekao je zapovjednik zadarskih vatrogasaca za Dnevnik Nove TV.

Što se tiče dosadašnje požarne sezone, Rudić je naglasio da požarna sezona ovisi o vremenskim prilikama. "Dosad su nam išle na ruku. Ako se nastavi sušno vrijeme i kad krenu puhati bura i maestral, očekujemo požare otvorenog prostora", kazao je.

Savjeti vatrogasaca

Vatrogasci imaju savjet za građane u vrijeme požarne sezone:

  • Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.
  • Ako koristite roštilje, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njihova korištenja.
  • Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
  • Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
  • Ne koristite dronove za snimanje požara jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
  • Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.