Šefica Ekonomskog instituta postaje žena koju tamo ne želi velika većina zaposlenika?

Foto: PIXSELL/Davor Puklavec

Prošli tjedan održani su izbori za ravnateljicu janovg znanstvenog Ekonomskog instituta u Zagrebu. 

Dr. sc. Ivana Rašić dobila je 9 glasova Znanstvenog vijeća, a dr. sc. Tajana Barbić 2 glasa (jedan od tih je njezin glas).

Odluku o izboru donosi Upravno vijeće Ekonomskog instituta, Zagreb koje se sastoji od 5 članova od kojih su dva člana iz Ekonomskog instituta, Zagreb – jedan predstavnik Znanstvenog vijeća, tijela koje, među ostalim, utvrđuje i provodi znanstvenu politiku Instituta te jedan predstavnik svih radnika Ekonomskog instituta, Zagreb.

Kako bi se ispitala volja radnika i utemeljio glas predstavnika radnika Instituta, provedena je anketa svih zaposlenika. Od 43 zaposlenika koji su glasali (od ukupno 47 zaposlenih), zaposlenici su dodijelili 35 glasova dr. sc. Ivani Rašić, znanstvenoj savjetnici, a dr. sc.Tajani Barbić, višoj znanstvenoj suradnici, 8 glasova.

Velika većina zaposlenika protiv imenovanja ove ravnateljice

Ipak, prije dva dana Upravno vijeće, koje donosi odluku o izboru ravnatelja, dalo je 3 glasa Tajani Barbić, a 2 glasa Ivani Rašić, što bi značilo da bi Tajana Barbić kao kandidatkinja za ravnateljicu Ekonomskog instituta, Zagreb trebala (p)ostati ravnateljica iduće četiri godine (ako to potvrdi ministar znanosti, obrazovanja i mladih, prof. dr. sc. Radovan Fuchs), unatoč tome što su zaposlenici ogromnom većinom odabrali dr. sc. Ivanu Rašić te su oba člana Upravnog vijeća iz Instituta prenijela mišljenja tijela koje zastupaju – Znanstvenog vijeća i svih radnika, navode zaposlenici Ekonomskog instituta u svom priopćenju.

S obzirom na to da je, kao što stoji na početku priopćenja, Ekonomski institut u Zagrebu znanstveni institut, do sada mišljenje Znanstvenog vijeća nije dovođeno u pitanje, čak i kada se radilo o odlukama koje su donošene s manjim brojem glasova i tijesnom većinom, navode zaposlenici u zajedničkom priopćenju.

Članovi Upravnog vijeća, imenovani od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, koji su unatoč volji zaposlenika odlučili dati svoj glas Tajani Barbić su: prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (predsjednik Upravnog vijeća), prof. dr. sc. Marli Gonan Božac, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Ivana Mamić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Odluka do trenutka slanja priopćenja nije obrazložena, zaključili su zaposlenici u svom priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.