Šefica Europske središnje banke: Okrupnjivanje banaka je u interesu Europe

Foto: EPA

Europa treba veće i jače banke koje će se moći natjecati s američkom i kineskom konkurencijom, rekla je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde, složivši se sa šefom talijanskog UniCredita i njegovim zagovorom okrupnjavanja u pripremi terena za moguće preuzimanje njemačkog Commerzbanka.

Vlasnica Zagrebačke banke razmišlja o povezivanju s njemačkim zajmodavcem u kojem je početkom rujna kupila udio od ukupno devet posto, uključujući paket dionica u vlasništvu njemačke vlade i dionice nabavljene na burzi.

Potom su izvijestili da su se poslužili financijskim instrumentima kako bi pripremili teren za povećanje udjela na 21 posto, pod uvjetom da dobiju zeleno svjetlo Europske središnje banke (ECB). Dodali su i da su zatražili njihovu dozvolu da ga naknadno podignu na 29.99 posto.

"Europi trebaju veće banke i spajanje UniCredita i Commerzbanka bio bi test"

Potezi talijanske banke uzvitlali su prašinu u njemačkim političkim krugovima i u upravi Commerzbanka, a na noge su se digli i sindikati.

Izvršni direktor UniCredita rekao je prošli tjedan na konferenciji u Londonu da su za njih sve opcije otvorene, uključujući i spajanje. Commerzbank je za UniCredit samo investicija, ali možemo se i udružiti i napraviti nešto veće, izjavio je Orcel.

"Europi trebaju veće banke i spajanje UniCredita i Commerzbanka bio bi test", poručio je šef talijanskog zajmodavca.

Šefica ECB-a: Okrupnjivanje banaka je u interesu Europe

Predsjednica ECB-a složila se na saslušanju u odboru Europskog parlamenta s njegovim mišljenjem.   

"Po mom su mišljenju prekogranična spajanja poželjna, poželjne su banke koje se dubinom i rasponom (poslovanja) mogu istinski natjecati s drugim institucijama diljem svijeta, uključujući i američke i kineske banke", rekla je Lagarde.

Okrupnjavanje banaka u interesu je Europe, izjavila je šefica ECB-a, i prekogranična spajanja imaju puno prednosti, ako iznjedre veće, agilnije i jače institucije. 

Ogradila se ipak napomenom da njezine izjave ne treba shvatiti kao izravnu intervenciju u konkretan dogovor i istaknula da spajanja nose i određene rizike o kojima bi trebao odlučivati privatni sektor.

Konačnu odluku o povezivanju donijet će upravno vijeće ECB-a

Commerzbank je sistemski važna banka pa je njezin supervizor ECB čiji će odbor za nadzor odlučiti o zahtjevu UniCredita o kupnji 21 posto udjela u njemačkom zajmodavcu.

Njegovi članovi obično se pri obradi zahtjeva fokusiraju na elemente upravljanja rizikom, poput kapitala, likvidnosti, poslovnih planova i upravljanja.

UniCredit je zatražio i zeleno svjetlo za povećanje udjela na 29.99 posto. Skupina od šest dužnosnika ECB-a rekla je prošli tjedan za Reuters da načelno podržava povezivanje dvije banke, dodavši da se otpor Berlina po njihovom mišljenju protivi načelu europskih integracija.

Konačnu odluku o povezivanju donijet će upravno vijeće ECB-a na čelu s predsjednicom Christine Lagarde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.