Šefica Tajne službe: Uvodimo promjene u osiguranje Donalda Trumpa

Foto: EPA

Kimberly Cheatle, direktorica Tajne službe, dala je svoju prvu dužu izjavu nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa, u kojoj je rekla da agencija povećava sigurnosne mjere za bivšeg predsjednika i Republikansku nacionalnu konvenciju u Milwaukeeju.

Cheatle je prvo izrazila najdublju sućut obitelji i prijateljima Coreyja Comperatorea, koji je ubijen tijekom pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Butleru u Pennsylvaniji u subotu, kao i onima koji su ozlijeđeni tijekom ovog "besmislenog čina nasilja".

"Brzo smo reagirali na terenu"

Kazala je kako je osoblje Tajne službe na terenu tijekom incidenta brzo reagiralo s kontrasnajperskim timom koji je neutralizirao napadača. Navela je i da su agenti primijenili zaštitne mjere za sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Od pucnjave sam u stalnom kontaktu s osobljem Tajne službe u Pennsylvaniji, koje je radilo na očuvanju mjesta zločina dok FBI nije preuzeo ulogu vodeće istražne agencije za pokušaj atentata. Također sam se koordinirala s timom za zaštitu bivšeg predsjednika Trumpa i obavijestila predsjednika Bidena o detaljima incidenta", poručila je Cheatle.

Dodala je kako Tajna služba surađuje sa svim uključenim saveznim, državnim i lokalnim agencijama kako bi razumjeli što se dogodilo, kako se dogodilo i kako mogu spriječiti da se ovakav incident ikada ponovi.

Poručila je i da razumiju važnost neovisne revizije koju je jučer najavio predsjednik Biden i da će u potpunosti sudjelovati, kao i da će surađivati s odgovarajućim kongresnim odborima na svim nadzornim aktivnostima.

"Incident u Pennsylvaniji razumljivo je doveo do pitanja o potencijalnim ažuriranjima ili promjenama sigurnosnog režima za Republikansku nacionalnu konvenciju u Milwaukeeju. Tajna služba SAD-a, u suradnji s našim saveznim, državnim i lokalnim partnerima za provođenje zakona i javnu sigurnost, osmišljava operativne sigurnosne planove za Nacionalne specijalne sigurnosne događaje (NSSE) kako bi bili dinamični i mogli odgovarati na promjenjivo sigurnosno okruženje i najnovije obavještajne podatke naših partnera", kazala je.

Promjene u Trumpovom osiguranju

"Uvjerena sam u sigurnosni plan koji su naš koordinator Tajne službe za republikansku konvenciju i naši partneri uspostavili, koji smo pregledali i ojačali nakon pucnjave u subotu. Sigurnosni planovi za Nacionalne specijalne sigurnosne događaje dizajnirani su tako da budu fleksibilni", rekla je.

Dodala je i kako će u skladu s uputama predsjednika Tajna služba kontinuirano prilagođavati svoje operacije prema potrebi da bi osigurala najvišu razinu sigurnosti za sudionike konvencije, volontere i grad Milwaukee.

"Osim dodatnih sigurnosnih pojačanja koja smo pružili osiguranju bivšeg predsjednika Trumpa u lipnju, uveli smo i promjene u njegov sigurnosni tim od subote kako bismo osigurali njegovu daljnju zaštitu za konvenciju i ostatak kampanje", poručila je Cheatle.

Na kraju je naglasila kako Tajna služba ima ogromnu odgovornost zaštite trenutnih i bivših lidera SAD-a te da je posvećena ispunjavanju te misije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.