Šefica trgovine u HGK: Navika je da su trgovci uvijek krivi

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

NAKON što je jutros ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović reagirao i rekao da je došlo do nedopuštenog podizanja cijena, trgovci, koji inače zapošljavaju 200.000 radnika, ubrzo su nakon sastanka otišli.

"Danas je održan sastanak u Ministarstvu gospodarstva s vodećim trgovcima na koji su se odazvali upravo na poziv ministra. Poziv je nažalost bio kasno upućen, u ponedjeljak poslijepodne, na temu prvih reakcija potrošača na nekakvo neopravdano podizanje cijena za koje ne možemo reći da je samo to prisutno na tržištu, odnosno da je specifično za trgovački sektor", rekla je za HRT Sanja Smoljak Katić, direktorica sektora za trgovinu u HGK.

"Svjesni smo da je na društvenim mrežama mnogo informacija koje se brzo dijele pa tako imamo osvrt i reakcije na različite usluge i robe koje se pojavljuju od strane potrošača", dodala je.

"Mi nismo tu da prozivamo, tu smo da preporučimo i apeliramo da svi trgovci koji nisu pristupili etičkom kodeksu, da mu pristupe i tako osiguravaju svojim potrošačima transparentno poslovanje i uvođenje eura u svoje poslovanje. To je do sada učinilo 1000 trgovaca, a pozivamo i ostale da to učine, ako nisu", rekla je.

"Trgovci su bili vrlo susretljivi"

Pristupanje etičkom kodeksu moguće je do kraja ove godine, kazala je.

"Uvođenje eura ne smije biti razlog promjene cijena", istaknula je Smoljak Katić i dodala da je to definirano ključnim smjernicama koje je donijelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a u izradi tih smjernica sudjelovali su gospodarstvenici, odnosno i sami trgovci - može se reći cijeli nefinancijski i financijski sektor.

Dio trgovaca optužio je dobavljače i proizvođače da su oni odgovorni zbog povećanja cijena.

"Trgovci su zadnji u lancu, odnosno kreiranje cijena definira se kroz ulaz, tako da uvijek imamo široki spektar formiranja cijena. Svjesni smo da u posljednje vrijeme živimo u izmijenjenim uvjetima poslovanja, ako se prisjetimo samo prošle godine koliko je bilo nezavidnih situacija, energetske krize, izmijenjenih uvjeta poslovanja, možemo reći da su trgovci bili vrlo susretljivi i računali smo na njih da nekako paze na životni standard naših sugrađana", rekla je Smoljak Katić.

"Navika je da su trgovci uvijek krivi"

Cijena nafte pada, ona uvjetuje sve druge cijene, PDV na hranu je smanjen, no niti nakon toga nije došlo do sniženja cijena, rekla je novinarka HRT-a.

"Imamo puno efekata koje moramo popratiti, nije trgovcima lako i kada se razgovara o tim promijenjenim cijenama, uvijek bismo preporučili da svi partneri sjednemo za stol, a ne pojedinačne prozivke na trgovce", odgovorila je Smoljak Katić.

"Najgore je što se dešava nekakva navika da su trgovci uvijek krivi, upravo zato što su prvi u dodiru s potrošačima", upozorila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.