Selak Raspudić: Milanović manipulira građanima, vojnike se ne šalje u Ukrajinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidatkinja za predsjednicu države Marija Selak Raspudić prozvala je aktualnog predsjednika Zorana Milanovića da manipulira građanima radi vlastitog političkog probitka, istaknuvši da misija obučne potpore Ukrajini nije slanje Hrvatske vojske na ratište.

"U ovom slučaju predsjednik Milanović manipulirao je osjećajima naših građana i doveo ih u zabludu oko važne vojno-sigurnosne teme zbog vlastitog političkog probitka.

Iako uključivanje u navedenu misiju može povećati rizik za RH zbog metoda hibridnog ratovanja, ona nije slanje Hrvatske vojske na ratište u Ukrajinu kao što je građane naveo da misle aktualni predsjednik", stoji u priopćenju Selak Raspudić.

Milanovićev ured: Zadaća predsjednika je zaštititi Hrvatsku od rata

Predsjednik Milanović dao je suglasnost za 12 odluka o slanju pripadnika Oružanih snaga u vojne misije NATO-a i EU, ali ne i na odluku o obučnoj potpori Ukrajini.

"Zadaća je Predsjednika Republike - a po njegovom mišljenju i zadaća svih hrvatskih državnih institucija – zaštititi Hrvatsku od rata i poduzeti sve mjere kako bi Hrvatska ostala izvan ratnih sukoba", pojasnili su iz Ureda predsjednika prije dva dana.

Selak Raspudić: Milanoviću nedostaje takta i razboritosti za obnašanje funkcije

Selak Raspudić ustvrdila je da aktualnom predsjedniku nedostaje takta i razboritosti za obnašanje funkcije vrhovnog vojnog zapovjednika te da je potrebna izborna smjena na čelu države. 

"On je sigurno znao koji su planovi u tijeku jer svaki tjedan treba primati izvješća o stanju Oružanih snaga od načelnika Glavnog stožera. Ukoliko im se protivio morao je reagirati mnogo ranije jer je sada Hrvatska, a time i Hrvatska vojska dovedena u nezavidnu situaciju", kazala je.

Što Selak Raspudić smatra najvećim problemom vanjske politike?

Najveći problem hrvatske vanjske politike Selak Raspudić vidi u nemogućnosti pravovremenog donošenja odluka na nacionalnoj razini, kao i u nemogućnosti da predsjednik i premijer postignu dogovor o pitanjima iz resora obrane i sigurnosti.

"Dosad smo u hrvatskoj vanjskoj politici s jedne strane svjedočili kalkulantskoj mlakosti motiviranoj osobnim interesima, a s druge isključivo verbalnoj drskosti motiviranoj osobnim kompleksima. Hrvatskoj je potrebna državnica koja je doista nestranačka i koja će vojno-sigurnosna pitanja shvaćati ozbiljno te ih neće koristiti kao sredstvo dnevno-političkog prepucavanja", istaknula je.

"Ukrajina je saveznica i prijateljska zemlja"

Što se tiče Ukrajine, naglasila je da se radi o saveznici i prijateljskoj zemlji kojoj treba nastaviti pomagati. "Na tom tragu želim istaknuti da je Hrvatska ranije poslala velik broj helikoptera Mi 8, dva transportna zrakoplova i značajnu količinu vojne opreme", dodala je.

U slučaju da postane predsjednica, najavila je da će se usredotočiti na kreiranje nacionalne strategije, a posebno na sastavnice razvoja vojnih sposobnosti i vanjske politike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.