Šešelj: Od Haaga tražim odštetu od 12 milijuna eura

Foto: FAH

NAKON što mu je danas izrečena prvostupanjska oslobađajuća presuda, Vojislav Šešelj je za vrijeme press konferencije, koju je održao u sjedištu svoje stranke u Beogradu, najavio da će tražiti odštetu od Haaga.

> NIJE KRIV Haški sud oslobodio Vojislava Šešelja

> Šešelj: Ako budu bezobrazni, Hrvati će morati strepiti od mog odgovora

"Tražim odštetu od 12 milijuna eura od Haaga. Ja sam uvijek bio prihvatljiv svim ljudima u Srbiji", rekao je Šešelj.

Odvjetnik Novak Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, izjavio je da Šešelj ima pravo tražiti odštetu za godine provedene u pritvoru Haškog tribunala, ali je i naveo da odštetu još nitko nije dobio, i to zbog određenih pravila UN, prenosi agencija Beta.

Svima odbijeni takvi zahtjevi

"Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su željeli ostvariti svoja prava pred nekim sudom, nisu uspjeli. On može da podnijeti tužbu kao i svatko, ali pravila su takva da do sada nitko nije dobio odštetu", rekao je Lukić. Naveo je i da Tužiteljstvo ima pravo žalbe koju mora najaviti u roku od 30 dana.

"Predmet zatim ulazi u ingerenciju Žalbenog vijeća i poslije toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može trajati najmanje godinu i pol", dodao je Lukić, piše b92..

Podsjetimo, 13 godina nakon predaje Vojislava Šešelja haškom sudu, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je, u izricanju prvostupanjske presude, da četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim točkama optužnice.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.