Sestre iz SAD-a otišle u Švicarsku na eutanaziju. Njihov brat: Bile su potpuno zdrave

Foto: Facebook

LIJEČNICA iz Arizone i njena sestra, inače medicinska sestra po zanimanju, umrle su u jednoj švicarskoj klinici za obavljanje samoubojstva 11. veljače. Liječnica je svoj dom vrijedan od milijun dolara nekoliko tjedana prije nego što su si oduzele živote prenijela u zakladu. Izvor iz švicarske vlade potvrdio je u srijedu za Daily Mail datum smrti Lile Ammouri i Susan Frazier.

"Dvije američke dame umrle su 11. veljače. Prijavljeno je da su umrle kasnije, ali to nije točno. Tog petka umrle su u kantonu Basel-Landschaft u pravno dopuštenom potpomognutom samoubojstvu. Umrle su istog dana u kratkom roku, ako ne i u isto vrijeme", rekao je jedan izvor za Daily Mail.

Smrt sestara američki je konzulat potvrdio 18. veljače. Njihov 60-godišnji brat Cal, koji živi u New Yorku, rekao je da je saznao za njihovu smrt tek kada ga je početkom ovog tjedna kontaktirao The Independent.

Vjeruje se da su Ammouri, 54-godišnja liječnica palijativne skrbi i Frazier, 49-godišnja medicinska sestra, umrle u Pegasosu. Radi se klinici za potpomognuta samoubojstva sa sjedištem u Baselu. Za razliku od svog poznatijeg švicarskog konkurenta Dignitasa, Pegasos ne zahtijeva da pacijenti budu smrtno bolesni ili da pate od bolesti koja uvelike ograničava život.

Neobičan imovinski potez

U međuvremenu, Daily Mail je također otkrio neobičan imovinski manevar koji je Ammouri napravila u tjednima koji su prethodili njezinoj smrti. Prenijela je svoju kuću u Cave Creeku, vrijednu milijun dolara, u obiteljsku zakladu 25. siječnja.

Ovaj potez, također poznat kao životna zaklada, omogućuje članovima obitelji, prijateljima ili čak poslovnim partnerima da dobiju nekretninu nakon njezine smrti, a da pritom ne moraju prolaziti kroz ostavinski postupak kako bi dokazali da su zakoniti nasljednici.

Zaklada je omogućila Ammouri da odredi tko će dobiti kuću i to bez poreza na nekretnine ili da podijeli vrijednost imovine na više ljudi. Ostaje nejasno tko je imenovan kao korisnik zaklade.

Prema javnoj evidenciji, Ammouri je kuću kupila 2014. za 549.000 dolara. Obiteljska kuća ima tri spavaće sobe, 2 kupaonice i bazen u prostranom dvorištu. Otkako je kupila ovu kuću, njena se vrijednost udvostručila. Jedini njen poznati živi srodnik, brat Cal Ammouri iz New Yorka, rekao je kako je bio potresen nakon što je saznao za smrt svojih sestara.

Misterij poruka

"Ovo je najstrašnija stvar koja mi se ikada dogodila. Ostao sam jedini živ, ne mogu to shvatiti", rekao je Cal za Daily Mail.

Ammouri i Frazier otputovale su iz Phoenixa u Basel preko Chicaga 3. veljače, a američki konzulat je potvrdio njihovu smrt 18. veljače. U Baselu se nalazi Pegasos, ustanova za potpomognuta samoubojstva, koja pomaže pacijentima koji nisu smrtno bolesni da si oduzmu život uz naknadu od 11.000 dolara.

Dr. David Bilgari, dugogodišnji prijatelj sestara, rekao je da se nitko nije čuo s njih dvije od 9. veljače, četiri dana nakon što su stigle u Švicarsku te kako se čini da je neke od njihovih posljednjih poruka poslao netko drugi.

Prije toga, Bilgari je za Fox 10 rekao da su njihovi suradnici slali sestrama poruke i smatrali da osoba koja je odgovorila zapravo nije jedna od sestara. "Neke od tekstualnih komunikacija koje su imali sigurno ne dolaze od njih. Vjerojatno su izmišljene", rekao je Biglari.

Tko ih je identificirao?

Glasnogovornik ureda javnog tužitelja Basel-Landschafta potvrdio je za The Independent da su sestre umrle samoubojstvom "u zakonskim okvirima".

"U konkretnom slučaju, provjere na licu mjesta koje su izvršile vlasti otkrile su da se potpomognuto samoubojstvo dogodilo u zakonskom okviru, tako da Ured javnog tužitelja Basel-Landschafta nije pokrenuo kaznenu istragu", rekao je glasnogovornik javnog tužitelja.

Potpomognuto samoubojstvo legalno je u Švicarskoj, a Basel je sjedište organizacije za potpomognuto samoubojstvo pod nazivom Pegasos, koja nudi pomoć u samoubojstvima ljudima koji nisu smrtno bolesni, pod uvjetom da su stariji od 18 godina. Prema Pegasosu, svatko tko koristi njihove usluge mora dovesti treću osobu koja je poznata pojedincu i može ga identificirati vlastima nakon smrti.

Ako su sestre koristile uslugu Pegasosa, nepoznato je tko je bio s njima da ih identificira. Pegasos predlaže pacijentima koji ne mogu dovesti treću osobu da se pridruže Exit Internationalu, drugoj tvrtki za potpomognuta samoubojstva, koja se bavi samo terminalno bolesnim pacijentima.

Njihov brat Cal, koji je prije putovanja kratko razgovarao sa svojim sestrama, nije spomenuo da putuju s nekim drugim. Poslodavac Susan Frazier, Aetna Health iz Phoenixa, digao je uzbunu nakon što se nije vratila na posao 15. veljače.

Brat: Izgledale su sretno, bile su zdrave

Cal kaže da su njegove sestre izgledale zdravo i sretno te kako nisu davale naznake da boluju od neke bolesti koja bi ih mogla navesti na samoubojstvo.

"Zašto biste napustili svoje poslove, svoj dom, svoje voljene, jednostavno napustili sve. Samo želim neke odgovore", govori Cal.

Pegasos kaže da prihvaća prijave pacijenata iz cijelog svijeta, ali inzistira da svakoga tko pati od depresije upućuje na savjetovanje. Na kompanijskoj web stranici stoji: "Pegasos vjeruje da kvaliteta života mora biti loša da bi osoba razmišljala o okončanju života. Pegasos prihvaća da bi se neki ljudi koji nisu tehnički 'bolesni' mogli prijaviti za potpomognuto samoubojstvo. Ali to ne znači da je osoba 'dobro'".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.