Seul: Sjeverna Koreja se priprema dići u zrak cesta na granici. Uočili smo vojnike

Ilustracija: EPA

Sjeverna Koreja se priprema dići u zrak ceste koje prelaze izrazito militariziranu granicu s Južnom Korejom, priopćio je Seul.

Glasnogovornik južnokorejske vojske kazao je kako su primijetili sjevernokorejske vojnike koji rade na cestama i pripremaju detonacije. Uništavanje cesta bilo bi u skladu s nastojanjima Kim Jong-una da prekine veze s Južnom Korejom.

Inače, ova vijest dolazi nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu da je lansirala bespilotne letjelice iznad glavnog grada te tako bacala propagandne materijale. Dodatno, Pjongjang je upozorio Seul na "užasnu katastrofu" ako bespilotne letjelice budu ponovno uočene. 

Kim Jong-un početkom godine naredio reviziju ustava

Sjevernokorejske vlasti navele su da su stavile topničke jedinice na granici "u stanje pripravnosti za otvaranje vatre". Prema stručnjacima, vrlo je malo vjerojatno da će Sjeverna Koreja pokrenuti preventivne napade punog opsega budući da je njezina vojska nadjačana od združenih američkih i južnokorejskih snaga.

Južna Koreja je odbila odgovoriti je li poslala bespilotne letjelice, ali je upozorila da će kazniti Sjevernu Koreju ako sigurnost njezinih građana bude ugrožena, piše Sky News.

Dužnosnici na jugu tvrde da sjever dodaje protutenkovske barijere, postavlja mine i ojačava ceste na svojoj strani granice od početka ove godine u vjerojatnom pokušaju pojačanja sigurnosti na prvoj liniji te sprječavanja vojnika i građana da prebjegnu.

Napetosti između ove dvije zemlje su na najvišoj točki u posljednjih nekoliko godina. Sjeverna Koreja nastavlja s testiranjem oružja, a Južna Koreja širi vojne vježbe sa SAD-om. U siječnju je Kim Jong-un naredio reviziju ustava Sjeverne Koreje kako bi se uklonio cilj mirnog korejskog ujedinjenja i Južna Koreja odredila kao "stalni glavni neprijatelj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.