Sin moćnog HDZ-ovca napravio popis djece koju želi pobiti. Sve je zataškano

Ilustracija: Shutterstock

Učenik šestog razreda osnovne škole (rođen 2011.) iz jednog slavonskog grada sastavio je listu za odstrel desetak svojih vršnjaka. Na prvom mjestu nalazila se djevojčica iz njegova razreda. Škola u kojoj se to dogodilo nije slučaj prijavila nadležnim tijelima.

Problem je riješen tako da su dječakovi roditelji pozvani u školu na razgovor s ravnateljicom, psihologinjom i pedagoginjom, nakon čega je hitno premješten u drugu školu, u istom gradu. Dječakov otac politički je vrlo utjecajna osoba, član vladajućeg HDZ-a na visokoj funkciji, objavio je Telegram, kojem su poznata imena svih aktera, ali zbog činjenice da se radi o malodobnoj osobi ne navode podatke koji bi mogli otkriti o kome se radi.

Što kaže otac dječaka

U podužem razgovoru s dječakovim ocem u njegovu uredu priznao je da je ponašanje njegova sina prema vršnjacima u školi problematično i da nije od jučer.

Telegram je doznao da se prvi ozbiljan izgred, zbog kojeg su roditelji pozvani u školu, a učenik je dobio pisanu opomenu, dogodio već u drugom razredu osnovne škole. Otac dodaje da je dječak bio podvrgnut psihijatrijskom i psihološkom testiranju, no pokazalo se da su nalazi bili u redu. Priznaje da je sin sklon vršnjačkom nasilju, ali opravdava to tvrdnjom da je u školi postao sinonim problematičnog učenika, pa mu se stavljalo na teret i ono za što nije kriv. Kaže da je o sinovu ponašanju ranije bio obaviješten i Centar za socijalnu skrb.

Kada se pojavila priča o popisu za likvidaciju (njegov otac govori o "navodnom spisku" jer ga, kaže, nije vidio), nakon što su on i supruga pozvani u školu, sam je poduzeo potrebne mjere, kaže, pa su dječaka odveli u Zagreb na pregled u Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba kod psihologinje. Išao je na tretmane, više su ga puta vozili u Zagreb, no ustanovljeno je da je s dječakom sve u redu, kaže.

Sin HDZ-ovca je samo prebačen u drugu školu. Roditelji djeteta s popisa: Bojali smo se

Ipak, kaže kako su ga on i supruga zbog mira roditelja u školi u kojoj se dogodio incident premjestili u drugu. U školi koju sada pohađa taj dječak radi i njegova majka. "U novoj sredini dobro se snašao i nije bilo incidenata", kaže njegov otac u razgovoru s novinarom Telegrama. "Osim toga, mi u kući nemamo oružje, pa našu reakciju smatram primjerenom", dodaje.

Roditelji djeteta s popisa kažu da im nije bilo nimalo svejedno. 

"Bili smo jako uznemireni i razočarani ponašanjem škole, koja nije ozbiljno shvatila učenikovu prijetnju", kažu. Bojali su se, dodaju, i laknulo im je kada je učenik otišao u drugu školu.

Jedna od upućenih osoba s kojima je razgovarao Telegram rekla je da je ravnateljica škole u bliskim rodbinskim odnosima s bivšim istaknutim političarom, koji je član iste stranke kao i otac problematičnog učenika, pa se sve pokušalo zataškati, umanjiti i svesti na dječji nestašluk. Također, dodaje, ravnateljici škole nije bilo u interesu da se slučajem pozabave Centar za socijalnu skrb, policija i Državno odvjetništvo. Zato je pronađeno rješenje: problematičnog će učenika premjestiti u drugu školu.

Što kažu iz škole

Iz škole prvo nisu reagirali na novinarske upite, da bi na koncu odgovorili sljedeće:

"(...) možemo vas obavijestiti da o navedenom događaju nemamo saznanja sve do vašeg upita, jer navodni popis koji Vi spominjete nitko nije vidio te se sve temelji na ‘rekla-kazala’. Ono što nam je poznato jest to da je učenik o kojemu pretpostavljamo da je riječ, naveli ste prelazak u drugu školu [u odgovoru navode ime te škole] imao sukob s jednim od svojih vršnjaka. U takvoj situaciji pozivamo roditelje na razgovor, što smo učinili i u ovoj situaciji. Roditelji su samoinicijativno odlučili dijete prebaciti u drugu školu, jer su smatrali da će promjena sredine pozitivno utjecati na dijete."

Otac tvrdi da je Centar za socijalnu skrb bio upoznat s ponašanjem njegovog sina, Centar demantira

Inače, iako je otac tvrdio da je područni ured Centra za socijalnu skrb ranije bio upoznat s problematičnim ponašanjem njegova sina, za što je naknadno pojasnio da se radilo o incidentu dok je dječak pohađao drugi razred osnovne škole (radi se o krajnje vulgarnom ponašanju prema učiteljici), iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad Telegramu su odgovorili da stručni radnici nadležnoga područnog ureda nemaju nikakva saznanja o situaciji iz upita. 

Dodali su i da u odnosu na tog maloljetnika nisu poduzimane mjere obiteljsko-pravne zaštite u nadležnosti Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Iz Općinskog državnog odvjetništva samo su prebacili lopticu na školu i rekli kako ih zakon priječi da daju ikakav odgovor na upit. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.