Sin šefa Hrvatskih cesta ni godinu nakon diplome ušao u nadzorni odbor gradske firme

Foto: Davor Javorovic/Pixsell

OSJEČANIN Ivan Fran Škorić, sin Josipa Škorića, člana HDZ-a i predsjednika uprave Hrvatskih cesta, postao je član nadzornog odbora osječkog Vodovoda manje od godinu dana nakon što je diplomirao. Točnije, diplomirao je 28. rujna 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u nadzorni je odbor stigao 26. srpnja 2021. godine.

Krajem iste te 2021. godine, Hrvatske ceste raspisale su natječaj za zapošljavanje glavnog inženjera u Osijeku i početkom prošlog mjeseca, nakon nekoliko mjeseci natječajnog postupka, odlučeno je da ugovor na neodređeno, s tromjesečnim probnim rokom, bude sklopljen s Krešimirom Radićem, bivšim predsjednikom HDZ-ove mladeži u Osijeku.

Gradonačelnikov brat kod Škorića, Škorićev sin u gradsku tvrtku

Dakle, mladi Škorićev sin nadzire gradsku firmu - odnosno, da napišemo cijelu informaciju, firmu kojoj su, uz Grad Osijek, osnivači i općine Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Vuka, Semeljci i Vladislavci - a koji mjesec potom u državnoj firmi koju vodi Škorić posao dobiva brat osječkog gradonačelnika.

"Ma dobro, nema to veze. Mog sina nije imenovao Grad, imenovala ga je Skupština", rekao nam je Josip Škorić na početku telefonskog razgovora.

"U Vodovodu su skupštinari nekoliko općina", nastavio je Škorić.

I Grad Osijek, dodali smo mi, pa je on nastavio.

"Da, Grad Osijek je većinski", veli Škorić.

Potvrdio nam je da je "nekad davno, 2009." bio predsjednik nadzornog odbora Vodovoda u kojem mu je sada sin član. A nas je zanimalo kako se za manje od godinu dana nakon diplome može doći do statusa člana nadzornog odbora Vodovoda.

"Koincidencije nema: on je imenovan po zakonu, njega je imenovala Skupština. Moj sin je diplomirani ekonomista. Po aktima i statutu Vodovoda čak ne mora imati ni fakultet. Ako me pitate za sina na kojeg sam ja baš ponosan, moj sin je bio predsjednik Studentskog zbora Osijeka, tamo ga ne bira HDZ, nego studenti, znači na Sveučilištu u Osijeku, i kao takav već je imao iskustva u obnašanju takvih dužnosti.

Bio je član Upravnog vijeća Studentskog centra. Druga stvar, nije mu strano poznavanje poslovanja, jer je vlasnik poljoprivrednog obrta. I moj je sin. Šta sad, moj bi sin trebao šta? Ne razumijem", pita Škorić.

Škorić: Svaka opcija imenuje nadzorne odbore po svome

Pa nastavlja:

"Znači, nema prednosti što je moj sin, ima prednosti što je blizak HDZ-u, jer svaka... svaka... A zašto me to pitate kad znate odgovor. Ajmo biti otvoreni do kraja: uvijek svaka opcija imenuje nadzorne odbore po svome. Od ljudi u koje ima povjerenje".

Zatim je primijetio da bi mu sin vjerojatno i prije bio u nadzornom odboru da je član SDP-a, a mi o tome, smatra Škorić, ne bismo pisali pa je opazio da se po istom političkom kriteriju imenuju i članovi nadzornih odbora u, primjerice, Zagrebu.

"Postoji zakonska procedura za sva mjesta, je li to nadzorni odbor, je li uprava, je li to zapošljavanje... postoji zakonska procedura. Temeljno je pitanje je li imenovan po zakonitoj proceduri ili nije. Ja ne znam", veli Škorić.

Onda smo zapazili da je po zakonskoj proceduri zaposlen i Radićev brat, pa nam je Škorić preporučio da ne brkamo nadzorni odbor sa zapošljavanjem.

"To nema veze. Moj sin je u Upravnom vijeću Studentskog centra bio prije tri-četiri godine kad HDZ uopće nije bio na vlasti u Gradu Osijeku. Znači, ima nekog iskustva, razumijete?" upitao nas je Škorić te dodao kako, zapravo, nije ni znao u kojem mu je nadzornom odboru sin dok danas nije dobio naše upite, što je malo neobično, jer upit i nismo slali njemu, nego Gradu Osijeku. 

Naravno, pokušali smo doći do Frana Ivana. Broj nismo imali, poslali smo mu poruku na Facebooku, nije odgovorio, premda je vidio poruku što nam je potvrdio njegov otac.

Na Facebooku smo mu vidjeli izraz političke privrženosti ocu i HDZ-u - preklani, u srpnju, objavio je očevu fotografiju s HDZ-ove liste uz kratki status: "Lista broj 10., mjesto broj 7., ali tata je uvijek broj jedan."

Iz Grada smo dobili suzdržan odgovor i objašnjenje da je sve po zakonu

Grad Osijek smo upitali o indikativnom karijernom preplitanju Škorićeva sina i Radićeva brata, ali i o referencama mlađeg Škorića. Odgovor je bio suzdržan:

"Osnivači trgovačkog društva Vodovod – Osijek d.o.o. su Grad Osijek te općina Antunovac, općina Čepin, općina Erdut, općina Ernestinovo, općina Vuka, općina Semeljci i općina Vladislavci.

Članovi nadzornog odbora trgovačkog društva Vodovod - Osijek d.o.o. birani su u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima (članak 434.-437., uz odgovarajuću primjenu odredbe članka 255. ) te odredbama Društvenog ugovora navedenog trgovačkog društva (članak 29.-31.). 

Nadzorni odbor Vodovoda – Osijek d.o.o. ima 7 članova koje bira Skupština Društva, osim predstavnika radnika kojeg Skupština imenuje. Sukladno tome, i Fran Ivan Škorić biran je od strane Skupštine te isti zadovoljava sve gore navedene odredbe propisane  Zakonom i Društvenim ugovorom. 

Trgovačko društvo Vodovod – Osijek d.o.o. uspješno je trgovačko društvo koje se financira isključivo iz vlastitih prihoda, njihove djelatnosti nisu subvencionirane iz proračuna Grada Osijeka, a cijena vodne usluge nije se mijenjala zadnje dvije godine. Za istaknuti je i to da je Vodovod – Osijek d.o.o. nositelj projekta 'Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda' ukupne vrijednosti od 228.650.000,00 kuna, a koji je jedini takve vrste u Republici Hrvatskoj."

Nekidan smo pisali o zapošljavanjima HDZ-ovaca u Hrvatskim cestama. Samo od početka godine, u stalni radni odnos u HC-u stupili su Željana Šikić, bivša predsjednica šibenske Turističke zajednice i nekadašnja predsjednica HDZ-a na Murteru, zatim istarski HDZ-ovac Kristijan Ćorić, HDZ-ov vijećnik u osječkom Gradskom vijeću Ivan Barišić i već spomenuti Krešimir Radić.

> U Hrvatskim cestama uhljebljeno osmero HDZ-ovaca. Šef HC-a: Zanima me samo kvaliteta

Sve je, kako su nam objasnili, splet okolnosti. I po zakonu.

I za kraj, nevezano za temu: mlađi Škorić je diplomirao s temom Gradski promet kao urbani krvotok. Mentor mu je bio Jerko Glavaš, član i HDZ-a i povjerenstva koje je utvrdilo da je doktorat Vice Mihanovića dobar znanstveni rad, a u stručnom mu povjerenstvu, uz Glavaša, bili Ivan Kelić, kao predsjednik, te Ivana Barković-Bojanić, našim čitateljima poznata kao Vicina mentorica.

Kako je svijet mali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.