Sin zloglasnog šefa Cosa Nostre objavom izazvao bijes. "Podli napad na Italiju"

Ilustracija: EPA

Sin pokojnog šefa Cosa Nostre izazvao je bijes u sicilijanskom gradu Corleoneu nakon što je na društvenim mrežama napisao poruku koja je protumačena kao "podli napad" na talijansku državu.

Na Ferragosto, omiljeni nacionalni praznik u Italiji koji se obilježava 15. kolovoza, Salvuccio Giuseppe Salvatore Riina, jedan od sinova zloglasnog Salvatorea Tota Riine, poželio je svojim pratiteljima na društvenim mrežama "sretne praznike" iz "Ulice Scorsone 24, Corleone, Italija".

Navedena adresa je uistinu godinama bila dom obitelji Riina, ali je 2018. ime ulice promijenjeno u Ulica Terranova u znak počasti antimafijaškom sucu Cesareu Terranovi, ubijenom 1979. u zasjedi koju je organizirao mafijaški šef Corleone Luciano Liggio.

Toto Riina je umro u zatvoru

Promjenu imena naredili su povjerenici ministarstva unutarnjih poslova koji su u to vrijeme upravljali Corleoneom, nakon što je gradska vijećnica raspuštena zbog infiltracije mafije. Walter Rà, izabran za gradonačelnika Corleonea u lipnju, opisao je objavu kao "kukavičku" te je ponovio da je grad ostavio svoju mračnu povijest iza sebe i da neće pokleknuti pred zastrašivanjem. 

"Nećemo to dopustiti. Okrenuli smo stranicu, nitko nas neće tjerati da idemo unazad", poručio je za talijanske medije. Salvuccio je naknadno skratio svoju objavu i izbacio riječi "Ulica Scorsone", piše Guardian

Njegov otac Toto Riina umro je u zatvoru. Bio je poznat pod nadimkom Zvijer i vjeruje se da je naručio više od 150 ubojstava, uključujući ubojstvo 13-godišnjeg dječaka koji je otopljen u kiselini. Također je naredio ubojstva antimafijaških sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Salvuccio se vratio živjeti u Corleone 2023, nakon što je odslužio gotovo devet godina zatvora zbog udruživanja s mafijom, pranja novca i iznude. Tadašnje gradske vlasti pokušale su ga protjerati da bi zaštitile grad od "reputacijske štete".

Salvuccio se nedavno oženio

O Salvuccijevoj objavi oglasili su se i aktualni gradski čelnici: "Iako ne želimo dati dodatnu vidljivost onima koji to povremeno traže, čvrsto se distanciramo od takvih izjava i oštro osuđujemo takvu bahatost, koja zvuči kao podli napad na državu i institucije."

"Ova objava naglašava negativnu i iskrivljenu viziju Corleonea, kaljajući napore koje zajednica svakodnevno ulaže da se oslobodi reputacije povezane s mafijom i kriminalom. Corleone nije mafija. Corleone je povijest, kultura, sloboda", dodali su. 

Salvuccio se navodno prije dva mjeseca oženio za Španjolku u Španjolskoj. Zatim je bio domaćin zabave u restoranu u Corleoneu s 200 gostiju. Godine 2016. napisao je kontroverznu knjigu Riina - obiteljski život, koju su mnoge knjižare odbile prodavati.

Toto Riina je imao još troje djece: Mariju Concettu, Giovannija Francesca i najmlađu Luciju. Giovanni Riina, također mafijaš iz Cosa Nostre, osuđen je na doživotni zatvor 1996. Lucia Riina je 2019. otvorila restoran pod nazivom Corleone u blizini Slavoluka pobjede u Parizu, ali ga je godinu dana kasnije zatvorila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.