Sindikalisti Petrokemije: Zahtijevamo pokretanje proizvodnje

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

JUTROS su priopćenje medijima poslali sindikati Petrokemije, a nedugo nakon toga Plenković je najavio odluke kojima će omogućiti vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Održana je zajednička izvanredna Skupština reprezentativnih sindikata unutar Petrokemije - EKN-a Hrvatske, DEMOS-HUS i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije, na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

1. Zahtijevamo hitne, jasne, konkretne i konačne odgovore oko vlasničkih odnosa u Petrokemiji,

2. Zahtijevamo pokretanje proizvodnje, jer kupnja, pakiranje i prodaja tuđe robe ne može osigurati kvalitetna gnojiva za hrvatsku poljoprivredu, očuvati proizvodne kapacitete za budućnost niti osigurati radna mjesta i egzistencije radnika Petrokemije i građana Kutine,

3. Ukoliko se zahtjevi ne ostvare, sindikati i branitelji u Petrokemiji bit će primorani sami se izboriti za svoje interese. Ovisno o razvoju događaja, zajedno ćemo odlučiti koje aktivnosti i kada poduzeti.

Prvi koraci u pripremi budućih aktivnosti su:

- Zadužuje se Radničko vijeće Petrokemije da organizira centralni skup radnika na kojega će biti pozvani Uprava, ministar gospodarstva i medij, te unaprijed odbijamo moguće pokušaje sprečavanja prisustva medija iz bilo kojeg razloga,

- Skup radnika donijet će odluku o početku industrijskih akcija,

- Nastavljamo s pritiscima na sadašnje vlasnike i Vladu RH koju smatramo najodgovornijom za sadašnju poziciju Petrokemije.

4. Ovisno o ponašanju odgovornih, donosit ćemo odluke o mogućim industrijskim akcijama. Ne isključujemo mogućnost blokade bilo kakvog dovoza i/ili odvoza mineralnih gnojiva u ili iz Petrokemije.

"Iskreno se nadamo da će oni koji odlučuju o budućnosti Petrokemije najozbiljnije shvatiti neizvjesnost u kojoj se već predugo nalazimo, te da će ih naši zajednički zaključci i nastup potaknuti da konačno donesu odluke koje su davno trebale biti donesene. U suprotnom smatrat ćemo to direktnim ugrožavanjem egzistencije svih radnika Petrokemije i građana Kutine. Onima koji radnicima Petrokemije uskraćuju pravo na rad – uskratit ćemo pravo na profit", poručili su sindikalisti Petrokemije.

Plenković je danas na sjednici vlade najavio odluku koja će omogućiti vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.