FOTO Situacija je napeta, Slovenci šalju prosvjedne note i upozorenja hrvatskim ribarima

Foto: slovenskavojska.si, Duško Marušić/Pixsell, Goran Kovačić/Pixsell

SLOVENIJA će od subote početi primjenjivati odluku Arbitražnog suda koji je utvrdio njene granice s Hrvatskom. Provedba će početi tamo gdje je najlakše - na moru. Hrvatska ne priznaje odluku Arbitražnog suda smatrajući da je ona kompromitirana utjecajem Slovenije na suce zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka. No hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamijenio je suce te nastavio s procesom i na koncu donio odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista željela - prolaz do međunarodnih voda.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice, priopćeno je iz MVEP-a.

Policija je hrvatskim ribarima jučer poručila da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente. Kako je jučer javila N1 Televizija, već se jučer dogodio manji incident. Naime, prema riječima ribara, hrvatski patrolni brod morao je stati između hrvatske ribarice i broda slovenske policije, koji joj se približio. Nakon toga svi su se brodovi povukli.



"Stanje u Savudrijskoj vali trenutno je mirno, nisu evidentirani nikakvi izgredi osim jutrošnje povrede crte razgraničenja od strane jednog slovenskog plovila", izjavila je Hini glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Ribar Danilo Latin potvrdio je kako su ribari u četvrtak imali radni sastanak s policijom u Umagu na kojem im je, kako je naveo, rečeno da mogu i dalje ribariti do polovice Savudrijske vale, a da će ih patrolni brodovi hrvatske policije i dalje pratiti.

 "S obzirom da trenutno puše jaka bura i tramuntana, vjerujem da će se vrijeme tijekom dana smiriti i da ćemo ponovno isploviti. Vjerujem da neće doći do nikakvih ekscesa te da će političari konačno iskazati mudrost i brinuti o narodu, a ne o svojim foteljama", poručio je Latin.

Ribari jutros krenuli u ribarenje, jedan dobio upozorenje slovenske policije

Ribari su jutros oko 4-5 sati krenuli ribariti, dio ih se vratio oko osam sati. Jedan od njih rekao je za N1 kako je slovenska policija prišla jednoj brodici te rekla ribarima da napuste slovensko more. “Ribari su dalje nastavili ribariti pod pratnjom hrvatske policije”, otkrio je.

Rekao je i da najmanje dva policijska broda prate hrvatske ribare jutros, a da ih inače ima od jednog do četiri.

"Mi, ribari ovog kraja, priželjkujemo da ostane sve mirno, da ne bude nikakvih represivnih aktivnosti, da ne dođe do eskalacije odnosa između Hrvatske i Slovenije. Znamo da je to jedan politički projekt od strane Slovenije na štetu Hrvatske", rekao je ribar za N1.

Inače, kako navode ribari, ikakvih senzacionalnih novosti nije bilo, već, kao što to čine svakog dana, i danas su otišli ribariti te se nakon odrađenog posla vratili kući.

"Čim isplovimo Slovenci dođu u kontrolu"

U podnevnom Dnevniku HTV je objavio nekoliko reakcija hrvatskih ribara.

"Uvijek dolaze slovenski policajci, ako radimo, čim izađemo odmah nas dođu kontrolirati, kažu nam da smo u njihovom moru, upozore nas, ali nas ne diraju. I naša policija je tu pored nas", kazao je jedan ribar.

"Ujutro nam je došla slovenska policija, upozorila nas. Naša je uvijeku blizini. Ne znam kako će to završiti", rekao je drugi.

Treći je samo kratko dodao da nije bilo nikakvih incidenata sa Slovencima.

Slovenci uputili Hrvatskoj dvije diplomatske note

Slovenija je Hrvatskoj danas uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani, pri čemu u jednoj poziva Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude, a druga je odgovor na hrvatsku notu od četvrtka.

Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila "prosvjed protiv kršenja granične crte na moru".


U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da "se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata".

Upozorili Hrvatsku da se suzdrži od incidenata

MVEP je diplomatskom notom u četvrtak pozvao Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

Slovenski mediji najavljuju da će od subote, nakon što su tzv. implementacijski zakoni prethodnih tjedana potvrđeni u slovenskom parlamentu i nakon što je istekao rok za primjenu arbitražne presude primijeniti strožu politiku sankcioniranja hrvatskih ribara koji se u zaljevu prilikom ribolova i dalje budu držali crte sredine kao granice na moru.

Ribari više neće biti samo opominjani, pišu mediji, već će im se izricati novčane kazne.

"Nisu zabilježene izvanredne situacije ni izgredi"

Tijekom  današnjeg dana nisu zabilježene izvanredne situacije ni izgredi u Savudrijskoj vali, nego uobičajene povrede crte razgraničenja od slovenskih plovila, potvrdio je novinarima u petak navečer u Savudriji načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

"Hrvatska policija svakodnevno svojim plovilima nadzire i štiti granicu na moru u Savudrijskoj vali, pa tako i danas", rekao je Kozlevac. Tijekom petka nisu zabilježene izvanredne situacije ni incidenti, nego uobičajene povrede crte razgraničenja od slovenskih patrolnih plovila.


Njihov broj i intenzitet ne odstupa od uobičajenoga, rekao je načelnik Kozlevac. Dodao je da je hrvatska policija postupala uobičajeno te da su hrvatski policijski brodovi bili uz hrvatske ribarice, a slovenske brodove koji su ušli u teritorijalne vode Republike Hrvatske upozorili su da su u hrvatskome teritorijalnom moru.

"Nakon izdanog upozorenja slovenski brodovi napustili su teritorijalne vode Republike Hrvatske, a hrvatske ribarice i hrvatska policija ostali su na istoj poziciji, u našim teritorijalnim vodama. Policija će i dalje provoditi iste mjere i svojim plovilima štititi državnu granicu i hrvatske ribare", istaknuo je u izjavi za novinare načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje da su zasad dvije hrvatske ribarice za sutra ujutro najavile isplovljavanje na područje Savudrijske vale koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.