Sjeverna Koreja lansirala još dvije rakete

SJEVERNA KOREJA danas je lansirala još dva projektila kratkog dometa, dan nakon što je zabrinula cjelokupnu svjetsku javnost provodeći nuklearni test unatoč dugoročnim pregovorima o obustavi nuklearnog programa i prijetnji UN-ovih sankcija.

Projektili ispaljeni danas, jedan zemlja-zrak, jedan zemlja-brod, imaju domet od oko 130 kilometara, a ispaljeni su s lansirne rampe na istoku zemlje, objavili su danas južnokorejski mediji.

Won Sei-hoon, ravnatelj obavještajnih službi Južne Koreje, danas je obavijestio parlament kako Sjeverna Koreja namjerava ispaliti još probnih projektila, rekao je jedan od parlamentaraca koji je prisustvovao sastanku.

Puno raketa

Sjeverna Koreja je jučer ispalila tri projektila kratkog dometa, i to u isto vrijeme u kojemu je na sjeveroistoku zemlje provela nuklearni test.

Taj nuklearni test, za kojeg ruski dužnosnici kažu kako je proveden s bombom iste snage kao što su one bačene na Hirošimu i Nagasaki, odaslao je valove zabrinutosti diljem svijeta. Odmah se sastalo i Vijeće sigurnosti Un-a i prosvjedovalo protiv nuklearnih testova, nazvavši ih "jasnim kršenjem" rezolucije iz 2006. koja Sjevernoj Koreji zabranjuje razvoj nuklearnog programa.

Problematični pregovori

VS radi na nacrtu nove rezolucije koja bi postrožila sankcije problematičnoj zemlji ukoliko nastavi s nuklearnim aktivnostima. Francuska je već zatražila nove sankcije, a SAD i Japan zatražili su djelovanje protiv Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine naovamo u pregovorima oko obustave svog nuklearnog programa.  Pregovori su na trenutke išli sasvim dobro, ali su uvijek propadali u ključnim trenucima.

Zadnji veliki problem koji je sjeverna Koreja proizvela bio je  početkom travnja, kad je testirala raketu velikog dometa. Japan i SAD-a tada su zatražili od Vijeća sigurnosti da osudi takav test, a Sjeverna Koreja već se bila zaprijetila kako će provesti nuklearni test i test raketa velikog dometa ukoliko se UN ne ispriča.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.