Sjeverna Koreja najavila povratak pregovorima o nuklearnom razoružanju

SJEVERNA Koreja najavila je povratak pregovorima o nuklearnom razoružanju, no u zamjenu traži mirovni sporazum sa SAD-om i prekid sankcija prema toj zemlji, prenosi danas britanski BBC.

List podsjeća da je rat između Sjeverne i juže Koreje trajao od 1950. do 1953. godine i završio je prekidom vatre i potpisivanjem primirja, no mirovni sporazum nikada nije bio potpisan. Sjeverna je Koreja početkom ovoga stoljeća objavila da razvija nukelarno oružje, a svi pokušaji međunarodne zajednice i SAD-a da sjevernokorejski režim privole na nuklearno razoružanje do sada su ostali bez rezultata.

Najava Sjeverne Koreje stiže u trenutku kada u Pyongyangu boravi specijalni američki izaslanik Robert King, koji je izjavio kako ta zemlja, ukoliko želi poboljšati odnose sa SAD-om, mora poraditi na katastrofalnom stanju ljudskih prava. King je izjavio kako je Pyongyang "jedno od najgorih mjesta na svijetu kad su u pitanju judska prava",

U izjavi političkog vrha u Pyongyangu, koju prenosi tamošnja državna novinska agencija, navodi se kako je zaključenje mirovnog sporazuma ključno kako bi se prekinulo ratno stanje koje je uzročnik loših odnosa između Sjeverne Koreje i SAD-a.

Pyongyang je najavio kako bi se mogao vratiti šesterostranim pregovorima o nuklearnom programu, što je, kako navodi BBC, bio jedan od osnovnih uvjeta koje je voditelj američkog pregovaračkog tima Stephen Bosworth prenio Pyongyangu prilikom nedavne posjete u prosincu. Isti je zahtjev stajao i u pismu američkog predsjednika Baracka Obame koji je Bosworth predao korejskom vodstvu.

Napominjući da buduće odnose između SAD i Sjeverne Koreje umnogome određuje pitanje ljudskih prava, američki izaslanik King je nakon susreta sa korejskim ministrom Yu Myung-Hwanom naglasio i kako će jedan od najvažnijih uvjeta za poboljšanje tih odnosa biti i kvalitetnije poboljšanje ljudskih prava od strane sjevernokorejskih vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.