Sjeverna Koreja poslala više od 10.000 vojnika u rat? "Ovo je prijetnja svijetu"

Foto: Profimedia

Više od 10.000 sjevernokorejskih vojnika obučava se za rat protiv Ukrajine na teritoriju Rusije, tvrde obavještajni izvori iz Ukrajine i Južne Koreje.

Kako je u intervjuu za stranicu The War Zone rekao Kirilo Budanov, šef vojne obavještajne službe Ukrajine, oko 11.000 pripadnika pješačkih postrojbi sjevernokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Očekuje da će biti spremni do 1. studenog, odnosno za manje od dva tjedna.

Budanov je dodao da bi sjevernokorejske snage u borbama trebale koristiti rusku opremu i streljivo. Očekuje da će prva postrojba, oko 2600 vojnika, biti raspoređena u Kurskoj oblasti, u koju su elitne ukrajinske postrojbe upale prije više od dva mjeseca.

Vježba sjevernokorejskih vojnika

Što se tiče daljnjeg raspoređivanja preostalih sjevernokorejskih trupa, u ovom trenutku još nema dostupnih informacija, rekao je Budanov za War Zone

Podsjetimo, južnokorejsko ministarstvo obrane je prije 10 dana reklo da će Sjeverna Koreja vjerojatno poslati dio svojih regularnih oružanih snaga u Ukrajinu kao podršku Rusiji. Nekoliko dana kasnije američki Institut za ratne studije je izvijestio da se više tisuća sjevernokorejskih vojnika obučava u Rusiji i da bi mogli biti raspoređeni u Ukrajinu.

"Sjeverna Koreja je praktički ušla u rat"

Prošle subote i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Sjeverna Koreja opskrbljuje Rusiju ne samo oružjem već i vojnim osobljem te je pozvao partnere da povećaju pomoć Ukrajini.

Dan kasnije je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju naciji rekao da je Sjeverna Koreja praktički ušla u rat.

Što kažu u Južnoj Koreji? "Šalju više od 12.000 vojnika, među njima i specijalci"

I južnokorejski obavještajni izvori barataju vrlo sličnim podacima. Tako je danas južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na obavještajne izbore u Seulu, izvijestila da je Sjeverna Koreja odlučila poslati "značajne snage" kako bi podržala Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

"Nacionalna obavještajna služba (NIS) potvrdila je da je doznala da je Sjever nedavno odlučio poslati četiri brigade od 12.000 vojnika, uključujući specijalne snage, u rat u Ukrajini", objavio je Yonhap. NIS je odbio potvrditi to izvješće za AFP.

"Kretanje sjevernokorejskih trupa već je započelo", rekao je izvor NIS-a za Yonhap. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sazvao je danas hitan sigurnosni sastanak zbog poteza Pjongjanga. Na sastanku je rečeno da su bliske vojne veze Rusije i Sjeverne Koreje napredovale "od prijenosa vojnih zaliha do raspoređivanja snaga".

"Značajna sigurnosna prijetnja cijelom svijetu"

Ovakav razvoj događaja predstavlja "značajnu sigurnosnu prijetnju ne samo našoj zemlji nego i međunarodnoj zajednici, cijelom svijetu", stoji u priopćenju ureda predsjednika Južne Koreje.

Pjongjang i Moskva saveznici su od osnivanja Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata i još su se više zbližili nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., a Seul i Washington dugo tvrde da Kim Jong-un šalje oružje za upotrebu u Ukrajini.

Putin u lipnju u rijetkom posjetu Pjongjangu

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Pjongjang u lipnju, kada su dvije zemlje potpisale sporazum o uzajamnoj obrani potaknuvši nagađanja o daljnjem slanju oružja, čime se krši niz sankcija UN-a protiv obje zemlje.

Ranije ovog mjeseca ukrajinski mediji izvijestili su da je šest sjevernokorejskih vojnih časnika ubijeno u ukrajinskom raketnom napadu na teritorij pod ruskom okupacijom u blizini Donjecka 3. listopada. Ministar obrane Seula Kim Yong-hyun rekao je tada zastupnicima da je "vrlo vjerojatno" da je izvješće istinito.

Stručnjaci su rekli da je prelazak s opskrbe vojnika granatama bio logičan sljedeći korak. "Za Sjevernu Koreju, koja je opskrbila Rusiju mnogim granatama i projektilima, ključno je naučiti rukovati različitim oružjem i steći borbeno iskustvo", rekao je Lim Eul-chul, profesor u Institutu za dalekoistočne studije u Seulu.

"To bi čak mogao biti pokretački faktor koji stoji iza slanja sjevernokorejskih vojnika - kako bi im se pružili ratno iskustvo i obuka", rekao je za AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.