Sjeverna Koreja zasula Južnu s novih 600 balona punih smeća

Screenshot: X

Sjeverna Koreja lansirala je stotine balona punih smeća prema svom južnom susjedu, priopćila je južnokorejska vojska.

Između jučer i danas ujutro pronađeno je oko 600 balona lansiranih iz Sjeverne Koreje u raznim dijelovima Južne Koreje, priopćili su iz Zajedničkog stožera.

Zasipanje Južne Koreje smećem traje od početka tjedna

Građanima se savjetuje da budu oprezni zbog padajućih ostataka i da ne diraju predmete za koje se sumnja da su došli sa sjevera.

U glavnom gradu Seulu gradsko vijeće je poslalo tekstualne poruke upozoravajući da se neidentificirani objekti - za koje se sumnja da dolaze iz Sjeverne Koreje - otkrivaju na nebu u blizini grada. Do sada nije bilo izvještaja o ozljedama ili šteti.

Ranije ovog tjedna vlada Kim Jong Una lansirala je stotine balona ispunjenih otpadom i gnojem prema Južnoj Koreji.

Od utorka navečer do srijede pronađeno je oko 260 sjevernokorejskih balona u dijelovima Južne Koreje.

Što je bilo u balonima?

Kemijski brzi odgovor i timovi za razminiranje poslani su da uklone ostatke. Vojska je izjavila da su baloni nosili razne vrste smeća i gnoja, ali nisu sadržavali opasne tvari poput kemijskih, bioloških ili radioaktivnih materijala.

Neki baloni pronađeni su s tajmerima koji sugeriraju da su bili dizajnirani da puknu s otpadom u zraku.

Kim Yo Jong, sestra vođe, rekla je u srijedu da njezina zemlja ispunjava prijetnju da će raspršiti gomilu smeća.

Dodala je da je to odgovor na južnokorejske aktiviste koji preko granice šalju leteće transparente protiv Sjeverne Koreje.

Shin Won-sik, južnokorejski ministar obrane, opisao je to kao "nezamislivo sitno i niskokvalitetno ponašanje."

Sestra sjevernokorejskog vođe: Mi samo vježbamo svoju slobodu izražavanja

Sjeverna Koreja ometa GPS signale blizu granice od srijede, s više od 900 zrakoplova i plovila koji izvještavaju o ometanju signala.

U srijedu je Kim Yo Jong ismijala izjavu južnokorejske vojske koja zahtijeva od Sjevera da prestane s "nehumanim i vulgarnim aktivnostima."

Rekla je da Sjeverna Koreja samo vježba svoju slobodu izražavanja - očita referenca na izjavu Južne Koreje da ne može spriječiti aktiviste protiv Sjeverne Koreje da puštaju letke preko granice jer bi to ograničilo njihovu slobodu izražavanja.

"Kada doživite koliko je gadno i iscrpljujuće ići okolo i skupljati smeće, shvatit ćete da ne biste trebali tako lako govoriti o slobodi izražavanja kada se radi o letcima u pograničnim područjima," rekla je.

"Jasno ćemo staviti do znanja da ćemo odgovoriti s 10 puta više smeća nego što Južnokorejci puštaju prema nama u budućnosti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.