Sjeverna Makedonija i BiH traže pomoć Srbije u gašenju požara

Ilustracija: EPA

Sjeverna Makedonija i Republika Srpska, entitet Bosne i Hercegovine, zatražile su danas od Srbije da im pošalje helikoptere za pomoć u gašenju šumskih požara izazvanih toplinskim valom koji je zahvatio veći dio istočne i južne Europe.

Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Sjeverna Makedonija zatražila pomoć Beograda telefonskim putem. Sjeverna Makedonija proglasila je danas izvanredno  stanje zbog požara na mjesec dana.

"Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da pomognemo dvjema državama", priopćio je Dačić.

Balkan se posljednji tjedan suočava s visokim temperaturama i nastavkom dugotrajnog toplinskog vala, a u većini zemalja u regiji temperature su premašile 39 Celzijevih stupnjeva. 

Šumski požari u Sjevernoj Makedoniji, toplinski val u jugoistočnoj Europi

Vatrogasci Sjeverne Makedonije bore se sa 17 šumskih požara u sušnim i planinskim predjelima, u središnjim i južnim dijelovima zemlje, napisao je premijer Kristijan Mickoski na svojoj Facebook stranici.

"Uskoro će stići pomoć iz Slovenije, Turske, Srbije te Crne Gore", rekao je Mickoski.

Republika Srpska, entitet Bosne i Hercegovine, zatražila je od Beograda helikopter za gašenje požara, za obuzdavanje velikog požara kod općine Gacko na jugu zemlje, u blizini susjedne Crne Gore.

Srpska vojska i policija raspolažu s desetak helikoptera koji se mogu koristiti za gašenje požara, uključujući dva specijalizirana ruska helikoptera Ka-32.

Očekuje se da će se Italija suočiti s velikom vrućinom i temperaturama do 45 Celzijevih stupnjeva. Visoke temperature zabilježene su i u Grčkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Ukrajini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.