Sjevernokorejski vojnici stigli u Ukrajinu. Je li ovo uvod u Treći svjetski rat?

Foto: Epa

Sjeverna Koreja šalje svoje vojnike kako bi sudjelovali u ruskoj agresiji protiv Ukrajine. Rat u Ukrajini, koji je prije više od dvije i pol godine pokrenula Rusija, tako dobiva još jedan globalni aspekt.

Bijela kuća je priopćila da je najmanje 3000 sjevernokorejskih vojnika stiglo u Rusiju ovog mjeseca. Objavljeno je i da bi do prosinca trebalo pristići više od 10.000 vojnika. Druge informacije kazuju da je u Rusiji već više od 10.000 sjevernokorejskih vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija planira rasporediti sjevernokorejske vojnike u borbene zone od 27. do 28. listopada.

Zelenski nije pojasnio u koje bi borbene zone trebali biti poslani vojnici. Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je jučer da su prve sjevernokorejske postrojbe već uočene u ruskoj graničnoj regiji Kursk. Analitičari smatraju kako postoji mogućnost da se sjevernokorejski vojnici bore samo u toj regiji, a ne u Ukrajini.

Do sada je Sjeverna Koreja isporučivala oružje Rusiji

Sjeverna Koreja jedan je od najglasnijih podupiratelja ruske invazije na Ukrajinu. Mjesec dana nakon invazije, Sjeverna Koreja bila je jedna od samo četiri zemlje koje su se pridružile Moskvi i glasale protiv rezolucije UN-a kojom se osuđuje agresija.

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji tisuće transportnih kontejnera s topničkim granatama, projektilima i drugim oružjem. Dolazak sjevernokorejskih vojnika u Rusiju znak je da se savezništvo između Putina i Kim Jong-una razvija dalje od isporuke oružja.

Čini se da Sjeverna Koreja prikuplja iskustvo

>> Zašto Sjeverna Koreja šalje vojnike na ruske prve linije?

Postoje indicije kako na terenu Rusi i nisu najzadovoljniji sa Sjevernim Korejcima, no ulazak ove zemlje u rat tiče se širih geopolitičkih odnosa. Čini se da Sjeverna Koreja želi skupljati iskustvo. Ovo joj nije prvi put da se uključila u vojne sukobe nakon Korejskog rata.

Njihovi piloti su letjeli na egipatskoj strani u Jomkipurskom ratu 1973. godine. Prema Tassu, ruskoj državnoj novinskoj agenciji, Sjeverna Koreja poslala je raketne tehničare i dvije manje borbene postrojbe da se bore za Assadov režim tijekom građanskog rata u Siriji 2016. godine.

Chun In-bum, bivši general-pukovnik u južnokorejskoj vojsci, rekao je za CNN da će Rusi "dobiti pojačanje u ljudstvu, koje im trenutno nedostaje", a Sjevernokorejci će dobiti "novac, tehnologiju i iskustvo".

 

"Čini se da ne voli propuštati prilike za borbu u ratu i stjecanje iskustva. Ako je Sjeverna Koreja poslala trupe u Ukrajinu, to je njen prvi veliki rat u više desetljeća, prilika u kojoj bi njezini časnici mogli dobiti iskustvo kako se vodi moderni rat, uključujući korištenje dronova. Proučavat će kako se znanje koje tamo steknu može pretočiti u korejsko okruženje", rekao je Yang Uk, vojni stručnjak u Asan Institutu za političke studije u Seulu.

Avdagić: Ovo je vrlo opasna eskalacija

Koliko dolazak sjevernokorejskih vojnika prijeti globalnoj eskalaciji? "Ovo je prvi korak prema svjetskom ratu", ozbiljno je rekao Zelenski svojim saveznicima. Zabrinutost zbog ulaska sjevernokorejskih vojnika u rat iskazali su Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. SAD je poručio kako se radi o "opasnom i zabrinjavajućem razvoju događaja''. I EU je iskazala zabrinutost ovim potezom.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić nam govori kako je ulazak Sjeverne Koreje u rat vrlo opasna eskalacija.

"Vidjet ćemo gdje će te trupe djelovati, postoji opcija da to bude samo u Rusiji. No, Rusija je agresor, jedini razlog zašto je rat izbio je agresija Rusije, tako da je ovo miješanje još jedne zemlje u rusku agresiju. Tu sad ima više silnica... Očigledno je da je u interesu Moskve što više sukoba u svijetu. Ovaj moment eskalacije mogao bi se reflektirati na korejski poluotok, tj. otvaranje zamrznutog sukoba između dvije Koreje. To bi bila ozbiljna eskalacija koja bi razvukla američke snage.

Ne vjerujem da je ovaj dolazak sjevernokorejskih snaga u potpunosti u interesu Kine. No ako bi sukob išao na korejski poluotok, pitanje je bi li Kina postala igrač, ali to je sada spekulacija. Kina je do sada dosta oprezna i nastupa u jednom međuodnosu ovoga svega što se događa", kazao je.

Očito treba obratiti pozornost i na Dodika

Pitamo ga postoji li mogućnost da se još neka zemlja uključi u sukob.

"Govorilo se već dugo o mogućnosti Bjelorusije, ali pokazalo se da to nije baš realno. Ono što zabrinjava je veza Milorada Dodika i Putina, ta veza je znatno ojačala, postoje i česti susreti njih dvojice.

Ne vidi se ipak neka mogućnost da Dodik u BiH krene doslovno tim nekim putem prema Putinu, ali neki znakovi su zabrinjavajući. Znamo da ruski interes prema regiji zapadnog Balkana nije konstruktivan i da ne teži uspostavi trajnih odnosa", objasnio je.

"Iako bi moglo još više eskalirati sukob, nije ozbiljno sugerirati da će puka prisutnost sjevernokorejskih trupa proširiti sukob u svjetski rat", rekao je James Rogers, istraživač pri think tanku Council on Geostrategy sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

"Svjetski rat samo ako bude napadnuta NATO članica"

I Avdagić govori kako ne vidi tu mogućnost.

"Stanje globalnog mira je ozbiljno narušeno i stvari su zabrinjavajuće, ali ne vidim tu mogućnost. Priča se o tome još od napada Rusije na Ukrajinu, ali ne vidim tu opciju osim ako ne bude napadnuta NATO članica. Ne bih rekao da će se to dogoditi.

Zabrinjavajuće je kako će agresija na Ukrajinu završiti. To je ono čega se pribojavaju brojni analitičari i stručnjaci. Zato i čujemo često od čelnika zapadnih zemalja da ta agresija ovdje mora stati, njeno širenje je odlazak u vrlo opasan trenutak i to je ono što nitko normalan ne bi želio", rekao je analitičar Avdagić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.