Škare Ožbolt: HDZ-ovci su dali ostavke prije uhićenja, nitko ih ne pita zašto

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala nedavna USKOK-ova uhićenja, ali i čudne ostavke aktera uključenih u ove korupcijske afere. Komentirala je i reakciju ministra Butkovića na ostavku Josipa Škorića.

“To nije normalno. Ako si šef jednog resora moraš pitati zašto ti čelnik jednog od najvažnijih javnih poduzeća odlazi. Osobni razlozi, ne može ti biti svejedno. Veliki su projekti u igri. Jednostavno imaš odgovornost. A, akteri su očito znali. Bili su obaviješteni. Nitko ne daje iz osobnih razloga ostavku pogotovo ako si vodeći čovjek neke firme. Čudne su reakcije i onih koji su dali ostavke, a još su čudnije onih koji trebaju voditi računa da takve informacije ne procure”, komentirala je Škare Ožbolt.

Rekla je i da su kriteriji u ovoj zemlji jako niski.

“Ja osobno ne vidim razloga više političke štete kada te vuku kroz prašinu i kada te ovako sklone prije uhićenja. Kriteriji su toliko spušteni i više nikoga nije briga. Prag tolerancije na sve ove afere je toliko postao nizak. Atmosfera je takva da je potpuno svejedno odnosno nebitno je li uhićen aktualni ili bivši šef HC-a”, rekla je Škare Ožbolt.

Čudne reakcije

“Od glavnog državnog odvjetnika očekuješ da će ti odgovorit službeno, da će istražiti sve pa i floskule, ali nema čak ni floskula, nema ničega. Ljudi su dali ostavke, nitko ih ne pita zašto su dali. Prema nekima se cijeli sustav ponaša jako benevolentno, a druge gazi. Jako su čudne reakcije kada su uhićenja iz vlasti ili kada su uhićenja izvan vlasti”, smatra Škare Ožbolt.

Komentirala je i što građani trenutno mogu misliti o tijelima koja su ključna za borbu protiv korupcije.

“Građani se više i ne sjećaju da su bile nekakve afere. Ni ne zna se u kojoj su fazi neke afere. Slika pravosuđa nije takva kakva je u javnosti, ali je takva zbog tih afera, pritisaka, javnih osoba koje su na meti pravosuđa. Pravosuđe jednostavno ima sliku politike, a politika ima lošu sliku”, rekla je.

“Napravila se jedna dobra paukova mreža”

Škare Ožbolt je odgovorila i mogu li građani bit sigurni u pravni stup države?

“Pravda i odluke pravosuđa su jako spore i jednostavno prekasno dolaze. Kada dođu već je kasno i to je problem. Ovaj sustav je izmrežen i napravila se jedna dobra paukova mreža interesnih zona gdje jedni mogu doći do svake informacije, a drugi ne mogu. S jednima briše pod i onda ih se nakon nekoliko godina pusti na slobodu i upropasti im se život i nikom ništa, a druge koji su možda i krivi i doista postoji opravdan razlog da prođu kao i ovi, ne prođu tako nego su jednostavno samo upozoreni, pa im se postupak razvlači i na kraju budu oslobođeni “, dodala je Škare Ožbolt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.