Skup o poljoprivredi: "Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji hrane"

Foto: FaH

Hrvatska zaostaje u poljoprivrednoj proizvodnji i nije prehrambeno samodostatna, potrebne su joj investicije i potpore poljoprivrednicima, a udruživanje malih poljoprivrednika postala je nužnost, rečeno je danas na Agro Summitu, skupu o poljoprivredi.

"Prošle godine smo ostvarili povijesno najveći vanjskotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji je iznosio 1.9 milijardi eura i u odnosu na godinu dana ranije to je povećanje od 35 posto", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Dodao je da trendovi u ovoj godini nisu bolji i da se izvoz smanjuje za četiri posto, dok uvoz ponovno raste za osam posto. 

Loša struktura uvoza, vrijednost proizvodnje pada

"Više brine struktura uvoza u kojoj dominiraju mlijeko, meso, voće i povrće, dakle proizvodi s najvećom dodanom vrijednosti i iz najdohodovnije proizvodnje", objasnio je. Prema "zelenom" izvješću Ministarstva poljoprivrede za prošlu godinu, vrijednost poljoprivredne proizvodnje je pala za 240 milijuna eura, rekao je Kovačević.

"Podaci jasno govore da poljoprivreda treba zaokret, posebice u politici potpora", rekao je i dodao da investicijske potpore treba povećavati.

"Imamo i nove zahtjeve zelene tranzicije, nove standarde dobrobiti životinja, potrebno nam je navodnjavanje, što znači da se tvrtke nalaze u fazi kada će morati značajno investirati", rekao je.

Niska produktivnost

Upozorio je na nisku produktivnost zbog tehnološke podinvestiranosti. "Ako se uzme kolike su bruto investicije u fiksni kapital i stavi se u omjer s bruto dodanom vrijednosti, vidimo da smo tu negdje na 25. mjestu u EU, kod nas je to 12 posto, a prosjek EU je 30 posto", objasnio je.

Direktorica Renaissance Capitala Suzana Audić Vuletić rekla je da Hrvatska nije samodostatna ni u proizvodnji piletine. "Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji piletine. Nedostaje nam godišnje 20 posto, a jedan od načina da se to popravi je okrupnjavanje malih poljoprivrednika na čemu Ministarstvo uvijek treba raditi", rekla je.

"Potpore su nužnost u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji, dok klimatske promjene i stanje na tržištu ostavljaju traga na poljoprivrednoj proizvodnji, kako u Hrvatskoj tako i u EU", rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak.

Dosadašnje potpore nisu povećale proizvodnju

"Težimo povećanju poljoprivredne proizvodnje i nećemo stati na europskim sredstvima, već ćemo osigurati i nacionalna sredstva kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima", rekao je. Dodao je kako je udruživanje malih poljoprivrednika potreba, ali i nužnost kako bi osigurali što bolju proizvodnju i što bolji plasman robe na tržište.

"Moram priznati da nismo samodostatni u svim sektorima te da sredstva koja smo do sada definirali za poljoprivrednike, stočare, voćare i povrtlare nisu rezultirala povećanom poljoprivrednom proizvodnjom kako smo očekivali", rekao je Majdak.

Tema ovogodišnjeg Agro Summita je prehrambena suverenost, a održava se u organizaciji Poslovnog dnevnika. Prehrambena suverenost u Hrvatskoj odnosi se na pravo zajednica i država da kontroliraju vlastiti prehrambeni sustav, uključujući način proizvodnje, distribucije i konzumacije hrane. 

Naglašava se i važnost lokalne proizvodnje hrane, održivosti i očuvanja ruralnih zajednica kako bi se osigurao dugoročni pristup kvalitetnoj i zdravoj hrani za sve građane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.