Sky News: NATO ne želi opći rat s Rusijom, ali će morati odgovoriti

Foto: EPA

PAD projektila ruske proizvodnje u kojem su poginule dvije osobe u Przewodowu, selu na istoku Poljske u blizini granice s Ukrajinom, predstavlja ozbiljan test odlučnosti NATO članica. Prema prvim naznakama, incident neće poslužiti kao okidač izravnog vojnog sukoba između NATO-a i Moskve, tvrdi Sky News.

Poljski predsjednik je rekao da njegova zemlja ne može sa sigurnošću reći tko je ispalio projektil, ali je potvrdio da je riječ o jednokratnom incidentu i da ne postoji trajna prijetnja za njegovu zemlju. NATO ne želi opći rat s Rusijom, ali saveznici će vjerojatno nastojati na neki način odgovoriti na incident koji se dogodio u utorak. 

Zemlje članice će u srijedu ujutro održati hitne razgovore u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a Poljska će zatražiti konzultacije prema članku 4 NATO ugovora. Članak 4 NATO-a može aktivirati članica koja osjeća da su ugroženi njen teritorijalni integritet, neovisnost i sigurnost od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

Tražit će se konsenzus članica

Razmjeri reakcije će ovisiti o tome što se dogodilo i zašto, te kakvu poruku 30 država članica želi poslati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. NATO je od početka ruske invazije na Ukrajinu nastojao izbjeći izravnu konfrontaciju s Rusijom.

Međutim, članice NATO-a su bile spremne na mogućnost da će Rusija u nekom trenutku pokušati testirati njihovu odlučnost namjernim gađanjem teritorija NATO-a  ili slučajnim nanošenjem štete nekoj zemlji članici. 

NATO posjeduje razrađene ratne scenarije i potencijalne načine odgovora. Kada bude jasno što se dogodila, tražit će se konsenzus članica, ali reakcija NATO-a će biti vrlo brza. Ako se dokaže da je Rusija namjerno lansirala projektile na Poljsku, to će biti protumačeno kao prelazak crvene linije, piše Sky News.

NATO mora pokazati odlučnost

Saveznici su jasno rekli da će uzvratiti ako bilo koji dio teritorija NATO-a bude napadnut. To bi čak moglo značiti pozivanje na članak 5. Ugovora o osnivanju saveza, koji tvrdi da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve članice. Sposobnost NATO-a da obrani sebe i svoje interese se temelji na prijetnji oružanim odgovorom na svaki oružani napad.

Ako se dokaže ruska odgovornost, NATO će morati uvjeriti Ruse da se takva akcija neće tolerirati i da se više nikada ne smije ponoviti, kako bi se izbjegao širi sukob između dva protivnika koji posjeduju nuklearno oružje.

Ako se pokaže da za incident nisu odgovorni Rusi, nego da je riječ o greški ili djelovanju ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava, NATO će se vjerojatno fokusirati na dodatno jačanje vlastite obrane. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.