Slavonija pod vodom: Ratari golim rukama pokušavaju spasiti urod

TIJEKOM posljednja tri dana Slavoniju su pogodile obilne kiše koje su izazvale velike poplave na zasijanim oranicama. U protekla tri dana je na području istočne Hrvatske palo više od 120 litara kiše po četvornom metru, što je količina kiše koja obično padne u dva mjeseca.

Kiša je najviše štete donijela području uz rijeku Dravu, od Slatine i Grubišnog Polja, preko Virovitice, do Donjeg Miholjca. Voda se s polja jako sporo povlači, a kulture repe i pšenice pod njome propadaju.

Ratari već danas zbrajaju štetu, a kiša i poplava su mnogima uništile i polovicu uroda. Ratari strahuju da će im voda, ako se ne povuče u iduća tri dana, uništiti sav urod, što će im ugroziti egzistenciju s obzirom na to da većina njih živi upravo od poljoprivrede.

Proglašena elementarna nepogoda

Seljaci se žale i na odvodne kanale koji bi trebali crpiti vodu s oranica i odvoditi je, ali se čini da kanali to ne čine. Da bi pokušali spasiti svoja polja i urod od potpune propasti, ratari su u polja ušli traktorima te pokušavaju iskopati kanale kojima bi otekla voda. Ratari su u polju i dan i noć te i strojevima i golim rukama pokušavaju spasiti urod.

Virovitički župan danas je proglasio elementarnu nepogodu za 15 gradova i općina, ali se ratari ne mogu nadati isplati štete zbog toga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.