Slobodna Dalmacija, koju je Pavić kupio za 24,5 milijuna kuna, EPH-u posudila 36,5 milijuna kuna



SLOBODNA DALMACIJA odobrila je društvu Europapress holding (EPH) Ninoslava Pavića zajam u visini od čak 36,5 milijuna kuna! Ugovor o zajmu datira od 18. kolovoza prošle godine, a podatak o zajmu službeno je objavljen na burzi tek nedavno i to devet mjeseci nakon potpisanog ugovora. Kako doznajemo, riječ je o žalbi malih dioničara da Slobodna Dalmacija ne objavljuje podatke od važnosti za vrijednost dionice, misleći na odnose s tvrtkom EPH.

Ne zna se po kojoj kamati,  kada je novac isplaćen, a ni kada se vraća

No, ono što je zanimljivo je to da u posebnoj obavijesti Zagrebačkoj burzi nije razvidno na koji vremenski rok je dan zajam, po kojoj kamatnoj stopi, kao ni kojeg je datuma i kako isplaćen novac EPH. Kako smo pronašli u financijskom izvješću SD-a, riječ je o dugotrajnoj financijskoj imovini što bi trebalo značiti da je zajam dan na period od najmanje godinu dana.

> Državno odvjetništvo kopa po računima Slobodne Dalmacije

Pretpostavlja se da su toliki milijuni Slobodnoj Dalmaciji došli kada je Ivica Todorić kupio kioske te tvrtke. Naime, 30. rujna tvrtka Tisak je sklopila ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela koji Slobodna Dalmacija iz Splita ima u društvu Slobodna Dalmacija - Trgovina d.o.o te je time Tisak, koji se nalazi u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića preuzeo kioske Slobodne Dalmacije.

Iako se datumi ne poklapaju, odnosno ugovor o zajmu je iz polovice kolovoza, a kiosci su prodani krajem rujna vjerojatnije je kako je novac od zajma išao prema EPH nakon ugovaranja posla s Tiskom.

Slobodna potražuje 11,2 milijuna kuna, a duguje 1,3 milijuna kuna

U izvješću pod naslovom "Odnosi s povezanim društvom Europapress Holding" navodi se da Slobodna Dalmacija potražuje 11,2 milijuna kuna od EPH, dok duguje iznos od 1,3 milijuna kuna od čega se najveći dio odnosi na usluge tiskanja Jutarnjeg lista.

"Za sve navedene poslove ovog Izvješća društvo Slobodna Dalmacija primilo je odgovarajuću protučinidbu, te za Društvo nije nastala šteta", stoji na kraju izvješća kojeg potpisuju zamjenik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić te član Uprave Zoran Krželj.

EPH dobiva i dividendu od 14,2 milijuna kuna

Slobodna Dalmacija je prošlu godinu završila sa 36,15 milijuna kuna dobiti, a uskoro će biti održana i skupština društva. Naime, prema prijedlogu Uprave, na skupštini koja je sazvana za 3. lipnja veći dio dobiti, a riječ je o 20,45 milijuna kuna, rasporedit će se za pokriće prenesenih gubitaka.

Manji dio ide u rezerve, a 14,88 milijuna kuna ide u dividendu prema kojoj bi 14,2 milijuna kuna trebao dobiti Europapres holdingu, koji drži 95,46 posto Slobodne Dalmacije.

Podsjetimo kako je EPH svojedobno platio državi 24,5 milijuna kuna za dionice Slobodne Dalmacije uz obvezu dokapitaliziranja i financijske konsolidacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.