Slovenci u kampu na Murteru dobili osip. Pitali smo TZ što su napravili

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Nakon boravka u kampu na Murteru grupa slovenskih turista primijetila je neobične fleke na tijelu. Dio njih pomislio je da je riječ o stjenicama, no liječnica jedne Slovenke koja je boravila u kampu posumnjala je da bi krivac mogla biti pješčana mušica, koja prenosi lišmaniozu.

Index je poslao upite na brojne adrese, uključujući Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva. Iz Ministarstva turizma rekli su nam da službenih saznanja o navodima iz našeg upita nemaju i da je to u nadležnosti Ministarstva zdravstva, koje nam je kazalo da su "upoznati sa svim događajima vezanim uz zdravstveni sustav u Hrvatskoj" te su nas uputili da se javimo Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Na teren izlazi i Zavod za javno zdravstvo 

Ipak, javili su nam se iz Turističke zajednice Tisno, kojoj pripada područje na kojem su boravili slovenski turisti. Zasad je poznato da će tijekom dana na teren izaći ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. 

Iz TZ-a Tisno rekli su nam da su o navedenom problemu prve informacije dobili iz medija, nakon čega su kontaktirali osoblje kampa u kojem se problem dogodio. 

"Informirani smo kako su oni odmah po informaciji o nastalom problemu, koju su primili od gostiju, goste uputili na hitan liječnički pregled. Također, osoblje kampa nas je informiralo kako je odmah naručen pregled od strane ovlaštene tvrtke, koja je nakon pregleda utvrdila da ne postoje razlozi za poduzimanje posebnih mjera. 

Pored toga, kontaktiran je i Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, čiji se terenski obilazak očekuje u tijeku današnjeg dana, a nakon njega i izvješće", rekli su nam. 

TZ: Zasad nema informacija zbog kojih bismo upozoravali naše goste 

Iz TZ-a Tisno također naglašavaju da će u skladu sa svojim zakonskim zadaćama pratiti situaciju te biti kanal komunikacije s gostima, sukladno uputama nadležnih stručnih službi. 

S obzirom na to da dosad nisu zaprimili nikakve informacije na temelju kojih bi gostima trebali davati bilo kakva dodatna upozorenja ili upute, kažu da svim trenutnim gostima mogu poručiti da mirno uživaju u svom odmoru, a onima koji u narednim danima planiraju posjetiti Tisno da ne mijenjaju svoje planove, već da dođu na otok. 

"Ako od relevantnih službi dobijemo ikakve informacije ili upute, TZ Tisno će ih u najkraćem mogućem roku prenijeti ugostiteljima na svom području i svojim gostima", kazali su nam. 

Index je poslao upit Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i njihovoj Epidemiološkoj službi, no do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao. 

Turistica iz Slovenije završila na Hitnoj 

Jedan od slovenskih turista koji je s obitelji boravio na Murteru ispričao je da mu je u unajmljenoj prikolici nešto smetalo već od prvog dana. Isprva su mislili da su u pitanju stjenice, pa su temeljito oprali posteljinu, tretirali je parom i koristili razna sredstva protiv insekata.

Međutim, ništa od toga nije pomoglo jer se ugrizi nisu smirili, nego ih je bilo sve više, a mrlje su se počele širiti. Obitelj je otišla u bolnicu, gdje su im propisali antibiotike i antihistaminik, a kupili su i kremu koja je trebala pomoći.

"U četvrtak sam pisala svojoj doktorici, ona je jedina rekla da se možda radi o 'pješčanoj mušici'", napisala je jedna Slovenka, ali i naglasila da to nije potvrđeno, da se zasad samo nagađa.

Nisu pomogli ni repelenti

Susjed i još nekoliko ljudi u blizini također su dobili slične fleke. Čak ni repelenti nisu pomogli. Budući da je situacija bila neizdrživa, ranije su završili godišnji odmor.

"Provela sam dio noći na Hitnoj, primala intravenozno lijekove. Mrlje bole, svrbe, peku. Psihički sam i fizički iscrpljena", napisala je jedna Slovenka i objasnila kako je došla do zaključka da je jedino rješenje povratak kući iako im je to bila teška odluka jer su bili na dugo očekivanom i plaćenom odmoru.

Žena je ispričala i da je samo jednom osjetila peckanje i primijetila malu prozirnu "mušicu", koja joj je odletjela s noge. Još nekoliko turista koji imaju slična iskustva oglasilo se u komentarima. "Sutra se vraćam doktoru, dogovaramo se za pretragu na lišmaniozu", rekao je jedan od njih.

Index je kontaktirao i nekoliko liječnika. Zanimalo nas je znaju li možda o čemu je riječ, no do zaključenja ovog članka nije nam pristigao nijedan odgovor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.