Istraživanje: Slovenci za izgradnju Krškog 2, nuklearnu energiju smatraju sigurnom

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Oko 45 posto slovenskih ispitanika bi na referendumu podržalo izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško (Jek 2), dok bi 37 bilo protiv, pokazala je anketa agencije Mediane za POP TV koja je ustvrdila i da 60 posto Slovenaca smatra nuklearnu energiju sigurnom.

Mediana je istraživanje provela od 21. do 24. listopada, a sudjelovalo je 725 ljudi, prenosi slovenska agencija STA. 

Hrvatska će podržati slovensku odluku

Oko 60 posto ispitanika smatra nuklearnu energiju sigurnim i jeftinim izvorom energije u odnosu na druge izvore, a 28 posto se nije složilo s tom tvrdnjom.

Da se u nedjelju održava referendum o projektu Jek 2, drugom bloku nuklearne elektrane Krško koja je u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije, 45.3 posto ispitanika bi to podržalo, a 36.7 posto bilo protiv. 

POP TV podsjeća da je na slično pitanje u ožujku 63.5 posto ispitanika reklo da bi podržalo projekt, a 18.1 posto da ne bi.

Slovenski premijer Robert Golob prošle je godine izjavio da na obje strane postoji interes za realizaciju izgradnje novog bloka. 

Premijer Andrej Plenković tada je naglasio da je pozicija Hrvatske "jasna" te da će pratiti Sloveniju u odluci o proširenju nuklearke ako se ona na to odluči. Hrvatska trenutno iz Krškog dobiva oko 16 posto struje, dodao je premijer. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.