Plenković si brutalno digao plaću. Evo koliko imaju premijeri u sličnim EU zemljama

Foto: Josip Regovic PIXSELL

POVEĆANJE plaća premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Zorana Milanovića, ministara i drugih državnih dužnosnika javnost dominantno ne odobrava. U Indexovoj anketi je glasalo više od 29 tisuća čitatelja, od čega 58 posto smatra da ne zaslužuju ni plaće koje su do sada imali, 16 posto smatra da trebaju dobiti povećanje, ali manje od najavljenog, 16 posto da zaslužuju trenutne plaće, ali ne povećanje, dok 10 posto smatra da "zaslužuju ovo povećanje jer su stručni, rade sjajno i imaju velike uspjehe".

Prema izračunima, Plenkoviću bi plaća trebala narasti na 5534 eura neto, što je 2274 eura više nego sada. To je 1.7 puta više od sadašnje prosječne neto plaće u Hrvatskoj, tj. premijer će dobiti povišicu u visini cijele jedne prosječne neto plaće plus dodatnih 950 eura. Time će postati jedan od najbolje plaćenih premijera u EU državama sličnog standarda. 

Plenković sebi radikalno povećao plaću u odnosu na državni prosjek

Tema plaća premijera, ministara i drugih državnih dužnosnika je otvorena još u svibnju, nedugo nakon izbora. Prema Indexovom izračunu, tada je premijer Andrej Plenković imao 2.2 puta veću plaću od prosječne u Hrvatskoj, u bruto iznosu. 

Gledano u neto iznosu, plaća premijera Plenkovića je bila 2.46 puta veća od prosječne plaće u Hrvatskoj za travanj ove godine. Sada će biti više nego četiri puta veća (4.16 puta). To će ga "pogurati" na ljestvici, pa će biti jedan od najbolje plaćenih premijera u državama EU sličnog standarda. 

Plenković postaje jedan od najbolje plaćenih premijera

Daleko najveću plaću ima mađarski premijer Viktor Orban, bruto 16 tisuća eura mjesečno. Nakon njega su premijer Slovačke Robert Fico (11 tisuća) i Češke Petr Fiala (10.8 tisuća). Plenković će novim rastom plaće postati jedan od najbolje plaćenih, nakon trojice nabrojanih, s ukupnom plaćom u bruto iznosu 9367 eura. . 

Prestiže premijerke Estonije, Latvije, Litve, Italije te premijere Grčke, Poljske, Slovenije i Rumunjske. S mj. bruto plaćom od 4646 eura je sada manje plaćen od njih, ali zamjetno povećanje ga "lansira" na četvrtu poziciju od promatranih država sličnog standarda. 

Usporedi li se s prosječnim mjesečnim bruto plaćama, sve države u kojima premijeri imaju manje plaće su s većom državnom prosječnom plaćom. Iznimke su Latvija i Grčka. Zapravo Viktor Orban u Mađarskoj i Robert Fico u Slovačkoj imaju najveće plaće, iako im države nisu ni blizu vrha po visini prosječne plaće. 

Da se plaće premijera određuju prema prosječnim plaćama, onda bi Giorgia Meloni u Italiji, Robert Golob u Sloveniji, Ingrida Šimonyte u Litvi i Kaja Kellas u Estoniji bili najbolje plaćeni. 

Slovenija je bolja u svemu, ali će premijer imati puno manju plaću od Plenkovića

Možemo usporediti neke države sličnog stupnja razvoja s Hrvatskom i kolike su plaće premijera u njima. Susjedna Slovenija je prema gotovo svim parametrima društveno-ekonomskog razvoja naprednija, a istodobno će premijer imati 3735 eura manju bruto plaću od Plenkovića. 

BDP po stanovniku Slovenije je na 87 posto prosjeka EU, a Hrvatske na 78 posto. Prosječna mjesečna neto plaća u Sloveniji je 2333 eura, u Hrvatskoj 1834 eura. U riziku od siromaštva je manji postotak ljudi, a i nezaposlenost je manja. 

Poljska je puno bolje ekonomski rasla od Hrvatske, a premijer će imati manju plaću od Plenkovića

Premijer Poljske će imati 3557 eura manju bruto plaću od Plenkovića. I ta je država bolja od Hrvatske u skoro svakom pogledu. Puno je bliža prosjeku BDP-a po stanovniku EU, veća je prosječna plaća, a rizik od siromaštva i nezaposlenost su manji. 

Zadnji put je Poljska povećavala plaće premijeru i ministrima 2021., za 40 posto. To je bilo dovoljno da dostigne Hrvatsku po plaćama na tim funkcijama. Opet će zaostajati nakon povećanja plaća premijeru i ministrima u Hrvatskoj.

U Italiji će premijerska plaća biti manja nego u Hrvatskoj

Italija je daleko razvijenija od Hrvatske, iako u nekim područjima zaostaje. Na 101 posto prosjeka EU je po pitanju BDP-a po stanovniku, prosječna mjesečna bruto plaća je 2479 eura, ali su stopa rizika od siromaštva i nezaposlenost nešto veće.

Premijerka Italije Giorgia Meloni će imati 1117 eura manju bruto plaću od premijera Andreja Plenkovića. Još jedan pokazatelj po kojem će se Hrvatska moći hvaliti da je bolja od Italije. 

Estonija je također povećala plaću premijera, ali po sili zakona, a ne "korekcijom koeficijenata"

Estonija je već nekoliko godina u krizi zbog visoke inflacije, koja je posebno jako pogodila države Baltika. Zbog toga je u 2023. bila na otprilike istoj razini kao Hrvatska po pitanju BDP-a po stanovniku u odnosu na prosjek EU, nezaposlenost je bila veća, a i rizik od siromaštva.

Ipak, mjesečna bruto plaća je 2065 eura, viša nego u Hrvatskoj. Premijerka Kaja Kallas ima mjesečnu plaću od 8759 eura bruto, pa će je Plenković s 9367 eura bruto ubrzo prestići. Estonija je u travnju prošle godine povećala plaće premijera i ministara, ali za manje nego što će rasti u Hrvatskoj.

Za premijersku poziciju je rast iznosio 1024 eura. Razlika je u tome što se taj rast u Estoniji dogodio po sili zakona, kojim se automatski usklađuju plaće visokih državnih dužnosnika s prosječnom plaćom u državi, a ne korigiranjem koeficijenata, tj. izmjenom postojećeg zakona kao u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.