Slovenska šefica diplomacije: Ponašanje izraelske vojske u Libanonu je teški zločin

Foto: EPA

Ministrica vanjskih i europskih poslova Slovenije Tanja Fajon oštro je osudila akcije izraelske vojske u Libanonu. Fajon je to istaknula uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije, koji se održava u Luksemburgu. Istaknula je potrebu zaštite mirovnih snaga.

"To je incident koji predstavlja kršenje međunarodnog prava. Podržavam rad misije UN-a u Libanonu (UNIFIL). Potrebno je osigurati trenutačni prekid neprijateljstava", upozorila je Fajon.

 

Izrazila podršku UN-u i zatražila sankcije protiv Izraela

Istaknula je kako je riječ o "teškim kaznenim djelima i zločinu". "Slovenija teži aktivnom spašavanju, okončanju rata u Gazi, zaštiti civila i pružanju dodatne humanitarne pomoći", dodala je.

Također je izrazila podršku UN-ovoj Agenciji za pomoć i rad u Palestini (UNRWA).

Kako je također rekla, na sastanku će ponoviti poziv na uvođenje sankcija protiv izraelskih političkih čelnika koji krše međunarodno pravo te na pooštravanje sankcija protiv izraelskih doseljenika koji čine nasilje na Zapadnoj obali.

UN je izvijestio da su izraelski tenkovi probili vrata mirovne baze svjetskog tijela u južnom Libanonu, nove optužbe za bezakonje i napade osudili su izraelski saveznici, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao UN da evakuira mirovne trupe UNIFIL-a iz borbenih područja u Libanonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.