Slovenski parlamentarci odlučuju hoće li pitati građane o sporazumu Kosor-Pahor

SLOVENSKI parlament će na današnjoj izvanrednoj sjednici odlučiti  hoće li biti raspisan referendum o Arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije.

Prošlog tjedna su prijedlog za raspisivanje naknadnog zakonodavnog referenduma podnijeli zastupnici svih klubova što pokazuje kako će danas gotovo sigurno biti donijeta odluka o izlasku slovenskih birača na referendum. Prema prijedlogu koji se nalazi pred slovenskim zastupnicima, referendum bi trebao biti raspisan za 6. lipnja.

Za Arbitražni sporazum glasalo 48 zastupnika

Referendumsko pitanje trebalo bi glasiti "Jeste li za implementaciju Zakona o ratifikaciji Arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske, koji je prihvatio Državni zbor na sjednici 19. travnja 2010. godine?". Zbog ovog zahtjeva je predsjednik parlamenta Pavle Gantar sazvao izvanrednu sjednicu.

Slovenski parlament je 19. travnja ratificirao Arbitražni sporazum glasovima 48 zastupnika. Zastupnici oporbenih SDS-a, SLS-a i SNS-a bojkotirali su glasovanje tvrdeći kako nisu imali dovoljno vremena za pripremu rasprave. Sporazum su 4. studenog prošle godine u Stockholmu potpisali premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.