Slučaj Gordan Which Two Chapters Jandroković: Dokad ćemo im praštati gafove?

NAKON neponovljivog Kirina, srca i duše balkanštine u hrvatskoj politici, Ivo Sanader ni ove godine, čini se, neće odmarati od pozivanja puka da baci prvi kamen ako upravo oni nikada nisu pogriješili u poznavanju elementarnih stvari u svojim pozivima. Prerano je, doduše, Gordana Which Two Chapters Jandrokovića proglasiti novim Kirinom, za to je ipak potrebno preko nekoliko (desetaka) gafova.

Politički analitičar Davor Gjenero na pitanje praštamo li olako političarima neznanje, odgovara potvrdno. Osim političkih stranaka, koje nedovoljno rade na traženju pa zatim i educiranju i razvijanju političkih talenata, krivi i medije, koji nedovoljno, kaže, rade na praćenju ovakvih priča.

"Mediji reagiraju na prvu loptu i ovaj skandal će biti neko vrijeme u javnosti, za mjesec dana će biti potpuno zaboravljen, pitanje je hoće li ikada biti praćenja tog događaja. Prerano i prebrzo zaboravljamo taj tip političkih grijeha i ti grijesi se počnu činiti manje važnima", kaže.

I dok Jandroković "ne vidi ništa sporno u tome što se za pojedina pitanja koristi članovima tima", isti taj član tima kojeg je upitao koja dva poglavlja u pregovorima s EU Hrvatska namjerava zatvoriti ovog mjeseca, nekolicini novinara izjavljuje kako bi ih "mogao voditi na večeru, da je u svojoj diplomatskoj karijeri dobio samo po kunu za svako pitanje koje mu je netko od njih postavio poput Jandrokovića". Tom je izjavom Vladimir Drobnjak, kako su mediji to opisali, "stao u ministrovu obranu". Koji dio njegove izjave konkretno ide u Jandrokovićevu obranu, ostaje nepoznato - barem onima koji upućene ili u najmanju ruku kadrovski obrazovane političare ne smatraju dobitkom na lutriji, nego nečim što bi za jednu tranzicijsku zemlju trebala biti normalna stvar.

"Jandroković je gafom puno izgubio, i na domaćem terenu i vani"

"Mislim da se Jandroković nakon te izjave trebao pokriti ušima. Trebao bi paziti da mu se to više ne događa, jer puno je time izgubio, i na domaćem terenu, a i vani. Diskvalificirao se u prvim koracima, što je šteta za jednog takvog relativno mladog ministra, koji se do sada pokazao kao vrlo uspješan u parlamentarnoj diplomaciji", kaže Gjenero, koji smatra da se Jandrokovića, unatoč ovom gafu, ipak ne može uspoređivati s Kirinom.

"Jandorković je čovjek koji ima background i u vanjskim poslovima i u parlamentarnoj diplomaciji, on nije neobrazovan dečko, ne nastupa primitivno u javnosti. Ispao je neupućen i nepripremljen za jednu konkretnu stvar", kaže Gjenero. On smatra kako premijer Sanader ne čini pogrešku što brani svoje ministre. Pa ni nakon nesretno otpravljenog lovca Kirina.

"On te ljude, koje je možda prerano doveo na neku istaknutu poziciju, mora i razvijati i štititi. Ne smije ih se samo tako odricati, jer ukoliko jednoga dana poželi regrutirati neki novi politički talent, on mu se možda neće prikloniti jer neće imati povjerenja u njega", objašnjava.

Vicmaher Mesić ozbiljan kad to situacija traži

Na stranu Jandroković, što je s vicmaherom Mesićem, koji možda nema toliko gafova, ali je čovjek zato nepokolebljiv u pričanju viceva, unatoč javnosti koja ga zbog toga i ne doživljava najozbiljnije?

"On ima imidž populističkog političara koji je blizak s narodom, koji govori nešto otvorenije i jasnije i drugačije od ostalih političara, govori nešto bliže diskursu naroda", kaže Gjenero i dodaje kako Mesić na takav način ipak komunicira samo unutar državnih granica, ali da se nikada ne šali kada je međunarodna politika u pitanju.

Razlikuju se, kaže on, gafovi političara koji bi trebali biti eksperti za područje u kojima su visoko pozicionirani, od onih predsjedničkih. 

"Jedna je stvar kad glupost izvali akter poput Busha, od kojeg se ni ne očekuje nekakvo ekspertno znanje, a sasvim je drugo kada netko tko je zadužen za jedan resor u vladi ne zna temeljne stvari iz tog resora", zaključuje.

Branka Suvajac

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.