Smijenjen Hanžek

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

NA ZATVORENOM dijelu sjednice vlade smijenjen je šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Hanžekovu smjenu najavio je premijer Andrej Plenković na presici u srijedu na kojoj je objavio i rekonstrukciju vlade.

Izjavio je da se već razgovara i o institucionalnim promjenama cijele arhitekture institucija koje se bave obnovom kako bi se napravili važni iskoraci. "Mi ćemo to formalizirati, predložiti saboru i ubrzati sve procese", najavio je Plenković. pa dodao da će smjeniti Hanžeka te da će biit "još dosta promjena". 

Smjenu najavio Plenković u srijedu

"Zahvalit ćemo se gospodinu Hanžeku, razgovarao sam s njim o tome i obavijestio ga, tako da će biti dosta promjena", rekao je Plenković.

 

Na novinarski upit znači li to da će doći do centralizacije cijelog sustava, o čemu je, prema informacijama pojedinih medija, na nedavnom sastanku u vladi govorio i sad već bivši ministar Ivan Paladina, premijer je rekao kako to nije samo pitanje centralizacije.

"To je pitanje bolje organizacije i učenja na onome što smo primijetili da je, rekao bih, i iz nekih institucionalnih razloga možda dovelo do sporije dinamike cijeloga procesa. Napravit ćemo sve što je potrebno da se on ubrza", dodao je.

Plenković je potvrdio kako to što će Branko Bačić, kojeg je imenovao ministrom graditeljstva umjesto Ivana Paladine, biti i potpredsjednik vlade, zapravo znači da će biti "šef cijelog procesa obnove".

"Pa naravno da da. Bačić je jedan od mojih najbližih, rekao bih u politici, i prijatelja i suradnika i itekako dobro pozna taj posao. I kao potpredsjednik stranke i šef Kluba HDZ-a normalno je da, ako on ulazi u vladu, ide na mjesto potpredsjednika. To je sasvim logično i konzistentno", naglasio je Plenković, navevši kako su potpredsjednici vlade i njegovi prvi suradnici u stranci Oleg Butković i Tomo Medved.

Bačića je opisao i kao čovjeka koji je apsolutno upućen u sve što radi vlada i sve što su joj prioriteti - politički i operativni.

"On jako dobro zna što želimo ostvariti po bilo kojoj temi koja je vezana uz njegov resor. Bio je na čelu tog ministarstva prije, ima ogromno životno, operativno i političko iskustvo i uvjeren sam da će dati jako velik doprinos procesu obnove. Očekujem da ubrza jako, jako puno i jako vidljivo obnovu Banije i drugih dijelova koji su razrušeni potresom", dodao je premijer.

Tko je Hanžek? Dok je bio na čelu očajne obnove Banije, vozio se u službenom Audiju Q7

Hanžek se očito nije istaknuo u obnovi Banije, ali se zato istaknuo po tome što je, kao šef Ureda za obnovu, pola godine kao službeni autiomobil koristio luksuzni Audi Q7.

Portal Telegram otkrio je da je luksuzni auto koji Hanžek koristi ranije pripadao dileru kokaina, a njemu je, pak, bio oduzet nakon uhićenja i presude. Mjesec dana kasnije Ministarstvo obavještava Ured za obnovu da imaju raspoloživ Audi Q7, na što im Hanžek 21. srpnja šalje dopis da mu ga dodijele. Zahtjev je pravdao time što njegov ured, kako je naveo Telegram, provodi obnovu i uklanjanje obiteljskih kuća te gradnju zamjenskih kuća na područjima pogođenim potresom.

"Da, poslao sam taj zahtjev nakon što sam ih tri mjeseca tražio da mi dodijele auto koji se neće toliko kvariti. I onda su mi rekli da ima jedino taj auto na raspolaganju te da složim dopis da ga tražim", pravdao se Hanžek.

Na pitanje kakvu poruku šalje ljudima na Baniji, koji već dvije godine čekaju obnovu nakon razornog potresa, Hanžek je kazao da to ne bi komentirao i da je "s tim autom stalno na terenu".

Nakon što je priča dospjela u medije, Hanžek je na traženje vlade oko Božića vratio automobil. 

Hanžekovo mjestio Plenković ponudio nesuđenoj ministrici, ona ga odbila?

Inače, prema neslužbenim informacijama, Plenković je mjesto šefice Središnjeg ureda za obnovu ponudio Mirjani Čagalj, HDZ-ovki koja je trebala postati ministrica graditeljstva, ali je Plenković od nje kao zamjene za Paladinu odustao u zadnji čas i imenovao svog intimusa Branka Bačića. 

No ovakvu utješnu ponudu Čagalj je navodno odbila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.