Smijenjeni vjeroučitelj koji je urlao na prosvjedu učitelja ušao u Most

Foto: Facebook

MOST ide samostalno na izbore, objavili su to čelnici stranke Božo Petrov i Nikola Grmoja u snimci objavljenoj sinoć na Facebooku, a pridružio im se i smijenjeni riječki vjeroučitelj Marin Miletić.

Miletić se o svom prelasku u Most izjasnio na Facebooku.

"Postoji ono vrijeme u životu kada moraš izabrati. jednostavno, dovedu te do zida. i onda biraš. ja sam Bogu zahvalan iz dubina svoga bića da mogu živjeti one ideale radi kojih sam spreman ginuti. s ljudima časti. fotelje? pih. Mostu su one nebitne. i to pokazujemo po tko zna koji put. nama je bitan čist obraz. koji nema cijenu. je li ovo uzak put? je. jesu li ove staze prekrivene trnjem? jesu. no, za nas ne postoji drugi put osim puta istine i časti. i baš zato Most", napisao je.

Tko je Marin Miletić?

Podsjetimo, Miletić je kao sindikalni povjerenik svoje škole na velikom protestu prosvjetnih radnika na Trgu bana Jelačića održao žestok govor u kojem je napao vladu i premijera Andreja Plenkovića, nakon čega je uslijedila službena osuda iz Crkve.

Smijenjen je s mjesta vjeroučitelja u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. 

Index je nedavno objavio svjedočenje bivše članice katoličkih skauta, koje vodi Miletić, a koja je otkrila da ih je kontroverzni vjeroučitelj kao djecu tjerao da uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Miletić to nije demantirao kada mu se Index obratio za komentar.

Ratnog zločinca usporedio sa Sokratom

Miletić je neko vrijeme pisao kolumne za riječki Novi list, a u međuvremenu je postao redoviti kolumnist katoličkog portala Bitno. Suradnja s Novim listom je prekinuta jer riječki dnevni list nije htio objaviti Miletićevu kolumnu u kojoj osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka uspoređuje sa Sokratom te ga glorificira jer je izabrao “časnu smrt” umjesto “besramnog života”.

Samoubojstvo je inače smrtni grijeh u katolicizmu, no Miletića to nije zaustavilo da ispiše hvalospjev samoubojici Praljku, za kojeg je napisao da je ispijanjem otrova dokazao da mu je “savjest čista”.

U mladosti bio nogometni huligan

Miletić je kao vjeroučitelj radio u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci koju su nekoć osnovali isusovci. Prema vlastitom priznanju, u mladosti se ponašao nasilno, premlaćivao ljude i bio nogometni huligan te je čak jednom prozvan javno na misi jer je izbio zube jednom mladiću. Miletić je u tom trenutku bio, dakle, i ministrant i čovjek koji na ulici premlaćuje ljude, ali ga je onda Bog promijenio na bolje, ispričao je u intervjuu za Bitno.

“Prestao sam ulaziti u tučnjave, iako sam imao još dvije situacije u kojima sam uletio kad su cipelarili neke dečke na podu… Tada sam se umiješao, ali da zaštitim čovjeka koji je ležao na podu. Promijenio sam se i odlučio mijenjati i dalje”, ispričao je Miletić o tom ključnom momentu svog života kada je bio 18-godišnjak. 

Završio je teologiju i postao vjeroučitelj te vođa katoličkih skauta, a i dalje je pripadnik navijačke skupine Armada.

Drama oko toga što Kolinda vježba jogu

Miletić je proteklih mjeseci objavio i niz videa na YouTubeu, a nedavno je sudjelovao u svađi među katolicima kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila da vježba jogu, što je katolicima zabranjeno.

Kolindu je tada na svom Facebooku napao šatoraški pop Ike Mandurić, isusovac kojem su nakon toga nadležni zabranili istupe u javnosti, a Miletić je u svom videu naveo kako je Mandurić sankcioniran po nalogu s Pantovčaka.

Miletić je u svom desetominutnom videu vrištao u kameru zbog toga što je, kako je objašnjavao, Kolinda najvjerojatnije sredila da se Manduriću ukine profil na Facebooku. Svašta je tu udrobljeno, no ima dijelova koje vrijedi citirati. Primjerice, Miletić ističe da "pater Ike nije rekao laž", a pred kraj 5. minute svoje tirade govori da je "našem društvu dosta više licemjera".

Kao tipični Hrvat katolik, Miletić sebe smatra glasnogovornikom cijelog hrvatskog društva te proziva, između ostalog, "kler koji se predstavlja nepatvoren i autentičan, a onda ide u Italiju i druže se... ahem... onako kako se druže". Ostaje neprecizirano s kim se taj hrvatski kler druži u Italiji, no čini se da Miletić tu indirektno proziva svećenike koji su homoseksualci i krše celibat, ali ipak nema petlje to jasno izreći.

Kolindu napao nakon što se s njom fotkao na Pantovčaku

Miletić je Kolindu napao i kao katolkinju koja "slabo poznaje svoju vjeru" te je na kraju konstatirao da bi se predsjednica trebala zapitati "kojem gospodaru služi". 

Inače, isti taj Miletić se samo nekoliko tjedana prije toga oduševljeno fotografirao s Kolindom na Pantovčaku, ali se onda očito posve razočarao u predsjednicu. U međuvremenu je u svom podcastu ugostio predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru.

Miletić tvrdi da mu je Padre Pio rekao da prestane nositi uske majice

Miletićeve objave na YouTubeu dobrohotno se mogu opisati kao živopisne, kao i njegova gestikulacija i mimika. Primjerice, objavio je video u kojem tvrdi da mu je katolički svetac Padre Pio rekao da više ne nosi uske majice. Padre Pio je umro 1968.

Istaknuo se i kao žestoki promotor i podržavatelj Hoda za život, redovitog godišnjeg prosvjeda čiji je konačni cilj zabrana prava na pobačaj.

Isus ipak ne bi štrajkao

Kada je pak riječ o štrajku prosvjetara, Miletić mu je posvetio svoju najnoviju kolumnu na portalu Bitno, objavljenu 23. studenoga. U njoj se pita bi li Isus štrajkao te zaključuje da ne bi, ali bi se molio za štrajkaše.

"Mi učitelji odbacujemo ideološke tabore. Ne zanima nas podjela, zanima nas samo bolje hrvatsko društvo", ustvrdio je u tom tekstu Miletić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.