Smjernice: Koliki je rizik od zaraze na raznim mjestima za vrijeme ublažavanja mjera

Foto: Epa

S OBZIROM na neobičnu situaciju ublažavanja mjera ograničenja u mnogim zemljama, mada još uvijek u njima svakodnevno ima novih infekcija koronavirusom, stručnjaci pokušavaju razlučiti koji su točno rizici za zarazu na raznim javnim mjestima i postoje li dodatni načini zaštite.

Najočitiji ključni faktor za mogućnost zaraze jest udaljenost, odnosno boravak u blizini zaražene osobe. Prema istraživanjima koja su pokrenuta još 1930-ih, nakon što se osoba zakašlje, većina njezinih kapljica isparava ili padne na zemlju unutar udaljenosti od jednog metra.

To je i razlog zašto se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila za svoje pravilo od jednog metra prilikom održavanja socijalne distance.

Drugi ključni faktor je vrijeme - koliko ste dugo u kontaktu sa zaraženom osobom. Britanski stručnjaci kažu kako je isti rizik od zaraze ako provedete šest sekundi sa zaraženom osobom na udaljenosti od jednog metra ili minutu na udaljenosti od 2 metra.

Na mjestima gdje je teško održati socijalnu distancu preporučuje se ograničenje boravka u istom prostoru na 15 minuta, piše BBC.

Važnost provjetravanja

Znanstvenici su utvrdili da je boravak na otvorenom manje riskantan od boravka u zatvorenom jer će se kapljice koje prenose zarazu razrijediti na svježemu zraku i vjetru. No to ne znači da nema mogućnosti prijenosa bolesti, jedino da je u zatvorenim prostorima, gdje nema puno svježeg zraka i gdje ljudi dulje borave zajedno, šansa za zarazu veća.

Britanske vlasti savjetuju svojim građanima da i na otvorenom, ako je moguće, drže razmak od dva metra.

Studija koja se provela u kineskom gradu Guangzhou pratila je razvoj zaraze kod jedne skupine ljudi koja je sjedila za istim stolom u restoranu i bila na međusobnoj udaljenosti od jednog metra.

Među njima je bila osoba zaražena koronavirusom koja nije imala simptome i nije znala da je bolesna. U sljedećih nekoliko dana još devetero ljudi iz restorana bilo je pozitivno na covid-19; uključujući i petero gostiju koji su sjedili za drugim stolovima nekoliko metara dalje.

Kineski stručnjaci došli su do zaključka da je virus u tom incidentu najvjerojatnije cirkulirao putem klimatizacije. Ako se njihova pretpostavka potvrdi daljnjim istraživanjima, to bi značilo da udaljenost od nekoliko metara ne jamči sigurnost u zatvorenim prostorima sa sličnim sustavom ventilacije.

Kako bi pobliže istražili način cirkulacije virusa putem klimatizacije, tim Sveučilišta Oregon, specijaliziran za proučavanje kretanja mikroba u zgradama, simulirao je različite vrste ventilacije u restoranu. U jednom scenariju ispitanik se zakašljao bez pokrivanja usta i ustanovljeno je da su najveće kapljice pale na njegov stol. No manje kapljice uspjela je zahvatiti struja zraka iz klimatizacijske jedinice na drugom kraju prostorije.

Rezultat njihovog istraživanja bio je sličan onome kineskih znanstvenika: sitne kapljice i čestice proširile su se do ljudi koji su sjedili za drugim stolovima.

Ova simulacija još uvijek ne dokazuje da se koronavirus može prenijeti na ovaj način. To ovisi o više faktora; o tome je li virus još uvijek aktivan nakon putovanja kroz cijelu prostoriju i o tome je li to dovoljna količina virusa da se netko zarazi.

Kako učiniti restorane sigurnijima?

Stručnjaci iz Oregona simulirali su još jedan scenarij u istom restoranu, u kojem je pored osobe koja se zakašljala bio otvoren prozor i postavljen ventilator za odvod zraka. U ovom slučaju kapljice nisu putovale po prostoriji, već prilično izravnom linijom od prozora do ventilacije.

Svježi protok zraka, kako bi se razrijedio skup kapljica virusa, jedan je od mogućih načina ublažavanja mogućnosti zaraze u restoranima.

"Zaista je nemoguće potpuno ukloniti rizik od zaraze, ali mi smo pokazali kako možemo smanjiti prijenos virusa", rekao je arhitekt Kevin Van Den Wymelenberg sa Sveučilišta Oregon.

Putovanje avionom

U zrakoplovu vrlo vjerojatno nećemo moći provesti socijalnu distancu, osim ako nije napola prazan te ćemo sasvim sigurno biti u istoj prostoriji s drugim ljudima dulje od 15 minuta.

Na temelju ta dva ključna faktora putovanje zrakoplovom je dosta rizično. Što se tiče ventilacije u avionima, ona je neka vrsta dvosjeklog mača. S jedne strane, zrak u kabini neprestano cirkulira pa ako netko zakašlje, može lako proširiti zarazu. S druge strane, moderni zrakoplovi filtriraju zrak u putničkoj kabini svakih nekoliko minuta te bi takav postupak trebao umanjiti mogućnost širenja.

Što je s rizicima na poslu?

U tvornicama i uredima teško je održavati socijalnu distancu. Virolog Julian Tang sa Sveučilišta Leicester proučavao je kretanje zraka kada ljudi govore i zaključio kako bi se virus mogao širiti samo razgovorom.

"Ako možete osjetiti dah svog prijatelja, koji miriše na češnjak, curry ili alkohol, to znači da ste mu dovoljno blizu i da pritom možete unijeti i viruse“, rekao je Tang.

Dakle, jako je teško biti siguran u poslovnim objektima. Čak i ako se nose maske, redovito dezinficiraju površine, uvijek netko može kihnuti, zakašljati se ili komunikacijom prenijeti covid-19 svojim kolegama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.