SOHR: U koalicijskim zračnim napadima u Siriji ubijeno najmanje 26 civila

Foto: Hina

NAJMANJE 26 civila ubijeno je na sjeveroistoku Sirije u zračnim napadima koje je vjerojatno izvela međunarodna koalicija, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u ponedjeljak, a ranije je sirijska vojska optužila koaliciju da je ciljala vojni kamp i ubila četiri vojnika.

Sedmero djece i četiri žene su među žrtvama tih napada usmjerenih na područje blizu sela Al-Hol, koje su u studenom od skupine takozvane Islamske države (IS) preuzeli arapski i kurdski pobunjenici,  precizira SOHR.

"Napadi su bili usmjereni na selo Al-Khan koje je još u rukama skupine Islamske države", rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Objasnio je da se IS nalazi samo na periferiji sela, pa su zato su stradali civili.

Bojazan da bi broj žrtava mogao porasti

SOHR strahuje da bi broj žrtava mogao biti i veći, pošto se najmanje 17 osoba smatra nestalima pod ruševinama.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Dražve počela je bombardirati položaje IS-a u Siriji u rujnu 2014.

Sirijski režim optužio je nešto ranije u ponedjeljak koalicijske snage predvođene SAD-om da su bombardirale kamp sirijske vojske i ubile četiri vojnika, a ranile 13 i  nazvao to činom agresije protiv Sirije.


Koalicija je opovrgnula da je gađala kamp sirijske vojske.

"Obaviješteni smo da su u tisku izašle te inforamcije no nikakav udar nismo izveli u tom dijelu Deir Ezora", rekao je glasnogovornik, pukovnik Steve Warren za agenciju AFP.

Amerikanci optužuju Ruse

Smrt sirijskih vojnika u vojnom kampu u Deir Ezoru  vjerojatno je povezana s ruskim bombardiranjima, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik.


"Pretpostavljamo da su Rusi izveli bombardiranja u kojiama su poginuli sirijski vojnici, ocijenio je taj neimenovani dužnosnik.

"Znamo da su Rusi bili aktivni u regiji Deir Ezora u nedjelju", objasnio je.

Rusija intervenira u sirijski sukob od 30. rujna i pomaže režimu Bašara al-Asada.  Amerikanci redovito optužuju Rusiju da upotrebljava klasične bombe iako su manje precizne.

Drugi američki dužnosnik potvrdio je da su Rusi u nedjelju blizu Deir Ezora izvodili napade bombarderima.

Te napade je izvelo 12 bomabrdera Backfire TU-22M3 koji su stigli iz ruske zračne baze Mozdok u Sjevernoj Osetiji, prema tom izvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.