Solinjanin koji je pregazio policajca i pobjegao: Tražio sam novčanik i izgubio fokus

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivan Božić, optužen za pokušaj teškog ubojstva 20-godišnjeg policijskog vježbenika na kojeg je u studenom 2022. Golfom naletio u Ulici Domovinskog rata u Splitu, iznio je danas svoju obranu na ročištu. 

Božić se do sada branio šutnjom. Na današnjem je ročištu optužio policiju za teške propuste tijekom očevida, piše Dalmatinski portal.

"Bio sam sretan kad sam policijskog vježbenika vidio živog u sudnici"

"Prvo želim izraziti žaljenje zbog ozljeda koje je zadobio policijski vježbenik. Redovito sam se interesirao za njegovo zdravlje i bio sam iznimno sretan kada sam ga vidio živog u sudnici. Teško mi je bilo slušati koje je sve ozljede zadobio, ali ističem da mu ja nisam htio nauditi na bilo koji način.

Žalosti me i sama pomisao da bi bilo tko pomislio da sam ja htio ugasiti njegov život, kako se to navodi u ovim groznim optužbama. Ova nebulozna optužnica temelji se na 71 dokazu, od kojih ništa nije bitno. Policajac I. M. iznio je lažni i konstruirani iskaz kako bi izbjegao odgovornost za nerazumno i neracionalno ponašanje svog vježbenika kojem je bio mentor", poručio je Božić.

"Tražio sam novčanik, to mi je skrenulo pažnju"

Negirao je da je nakon naleta na mladog policajca isključio svjetla, a onda iznio i niz primjedbi na postupke policije nakon nesreće. "Svi propusti utjecali su na kvalitetu prikupljenih dokaza koji potom nisu mogli biti kvalitetno analizirani", poručio je.

Iznio je i svoju verziju događaja.

"Kretao sam se desnom prometnom trakom. Tražio sam novčanik, što mi je skrenulo pažnju. Imao sam smanjen fokus na cestu te nisam primao sve informacije. Nisam gledao ispred sebe, samo sam pazio da ne udarim u parkirana vozila. Uočio sam bijeli parkirani kombi. 

"Nikad nisam bio nasilan prema drugima"

Da ga ne udarim, napravio sam manevar lijevo pa desno. Tek sam tada podigao pogled i u sredini desne trake uočio policijskog službenika u raskoraku. Prešao sam u lijevu traku. Na moje čuđenje, policajac je pretrčao iz desne trake u lijevu. Šokiran takvim ponašanjem, nastavljam lijevom trakom. Vozilom se namjeravam vratiti u desnu traku, no istovremeno je to napravio i policajac. Do primarnog sraza dolazi od strane pa do sredine vozila", ispričao je.

Jedino nesporno u postupku je to da je on upravljao vozilom i da se dogodila prometna nezgoda u kojoj je ozlijeđen policijski službenik, poručio je. "Ništa drugo od dinamike događaja nije dokazano izvan svake sumnje.

Nikada nisam bio nasilan prema drugima niti sam počinio kazneno djelo s elementima nasilja, a kamoli ovakvo kakvo mi se stavlja na teret. Smatram da svačiji život isto vrijedi", poručio je Božić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.