SpaceX u jednom danu lansirao 60 satelita, pogledajte snimku

Screenshot: YouTube

AMERIČKA tehnološka kompanija SpaceX prošlog je tjedna u svemir poslala raketu sa 60 satelita.

Raketa Falcon 9 lansirana iz Cape Canaverala na Floridi ponijela je u svemir satelite koji bi korisnicima trebali pružiti superbrzu internetsku vezu. Ogromnoj internet konstelaciji sa 60 satelita SpaceX je dao ime Starlink.

Nizozemski astronom Marco Langbroek kamerom je uhvatio satelite dok su orbitirali oko Zemlje, dan nakon što ih je Falcon 9 posijao u Zemljinu orbitu.

Jeftiniji internet?

Elon Musk, osnivač SpaceX-a, rekao je da će sateliti funkcionirati kao "širenje špila karata po stolu". Potvrdio je kako je svih 60 satelita online i da će uređaji uskoro raširiti svoje solarne panele kojima će se napajati tijekom boravka u orbiti.

Zasad nije jasno jesu li svi sateliti u potpunosti operativni, no sve informacije iz SpaceX-a potvrđuju kako je operacija lansiranja prošla vrlo glatko i kako nije bilo nikakvih značajnih poteškoća.

Ako se Muskov projekt pokaže uspješnim, SpaceX bi mogao pobijediti konkurente poput Amazona i OneWeba koji također pokušavaju postaviti vlastitu internetsku konfiguraciju.

SpaceX namjerava u sljedećih nekoliko godina lansirati još na tisuće satelita. Time bi jeftini internet mogao postati dostupan značajnom dijelu svjetske populacije koji još uvijek nije online. Istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Kada će projekt biti gotov?

Cijeli projekt Starlink koštat će SpaceX 10 milijardi dolara, no Musk je rekao kako tvrtka ima "dovoljno kapitala" za dovršenje svojih planova.

SpaceX-u će trebati još šest lansiranja, rekao je Musk, prije nego što Starlink bude mogao pružiti funkcionalnu internetsku uslugu nekim dijelovima populacije, a 12 prije nego što tvrtka bude mogla osigurati internet za značajan dio svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.