Španjolska: Izraelska vatra na snage UN-a je očito kršenje međunarodnog prava

Foto: Hina

Otvaranje vatre izraelskih trupa na snage UN-a raspoređene u Libanonu (UNIFIL) "ozbiljno je kršenje međunarodnog prava", osudilo je taj čin španjolsko Ministarstvo vanjskih poslova, zahtijevajući da se zajamči sigurnost Plavih kaciga.

“Španjolska vlada oštro osuđuje izraelsku pucnjavu koja je pogodila sjedište UNIFIL-a u Nakuri i ozlijedila dva pripadnika mirovnih snaga (...). Njihova sigurnost mora biti zajamčena”, napisalo je ministarstvo u kratkom priopćenju.

"Evidentno kršenje međunarodnog prava"

"Napadi na mirovne operacije predstavljaju evidentno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti", tvrdi ministarstvo.

Ovom rezolucijom, koja je označila kraj prethodnog rata između Izraela i Hezbolaha, 2006. godine, propisano je da u južnom Libanonu mogu biti raspoređene samo mirovne snage UN-a i libanonska vojska.

UNIFIL je u četvrtak ujutro objavio da su dvojica pripadnika mirovnih snaga indonezijske nacionalnosti ozlijeđena nakon što je izraelski vojni tenk Merkava pucao na promatrački toranj sjedišta misije u Nakuri.

Ovaj napad oštro je osudila Italija, vodeća zapadna zemlja prema doprinosu UNIFIL-u po broju osoblja, s gotovo 900 mobiliziranih vojnika, koja je osudila moguće "ratne zločine".

Španjolska ima više od 600 vojnika koji djeluju unutar UNIFIL-a, koji od 2022. vodi i general iz te države.

UNIFIL, misija potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu, broji oko 10.000 vojnika.

Španjolski premijer Pedro Sánchez opisao je u srijedu izraelsku ofenzivu u Libanonu kao "invaziju", komentirajući da međunarodna zajednica ne može "ostati ravnodušna" na ovu situaciju.

Sánchez, koji kritizira Izrael od početka sukoba u pojasu Gaze, također je rekao da mu je žao "zbog nedostatka dogovora unutar Europske unije" o situaciji na Bliskom istoku.

“Žao mi je jer vjerujem da u tim pitanjima trebamo biti dosljedni ne u svom stavu, već dosljedni u obrani međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.