Španjolska princeza na sudu zbog porezne prijevare

Foto: Hina

PRINCEZA Cristina, sestra španjolskog kralja, pojavila se na sudu u Palma de Mallorci, na Balearima, zbog sudjelovanja u poreznoj prijevari, što je prvi takav slučaj u španjolskoj kraljevskoj obitelji nakon ponovne uspostave monarhije.

Cristina Burbonska (50) je odgovarala samo na pitanja svog odvjetnika i nastojala se ograditi od poslova svog supruga Inakija Urdangarina kojemu se sudi zbog pronevjere javnog novca i koji je dio tog novca darovao tvrtki koju su zajedno osnovali, Aizoonu.

Cristina je optužena za trošenje novca te tvrtke i prijeti joj osam godina zatvora.

Urdangarin je glavni optuženik u tom slučaju zajedno s bivšim suradnikom Diegom Torresom. Može dobiti do 19,5 godina zatvora.

Cristina se 1997. vjenčala s Inakijem Urdangarinom, dobitnikom olimpijske medalje u rukometu, a na raskošnoj svadbi u Barceloni bilo je 1500 uzvanika.

Pitanja koja joj je postavljala odvjetnica udruge Manos Limpias (Čiste ruke), koja je tužitelj u tom predmetu, trebala su pokazati njezinu umiješanost u poslove njezina supruga kojega se sumnjiči da je svoje veze s kraljevskom obitelji iskoristio da bi dobio ugovore čija je vrijednost bila preuveličana, zacijelo u nadi da će poslije dobiti i druge pogodnosti.

Njezin odvjetnik od početka temelji obranu na tezi da je Cristina bezuvjetno vjerovala mužu kojeg iskreno voli i nije tražila da zna više o njegovim poslovima.

Rasprava se nastavlja 8. ožujka saslušanjem svjedoka, u odsutnosti većine optuženika, među kojima i infante, koja živi u Švicarskoj gdje radi u jednoj zakladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.