Španjolski premijer: Prestanite prodavati oružje Izraelu

Foto: EPA

Španjolski premijer Pedro Sanchez pozvao je međunarodnu zajednicu da prestane prodavati oružje Izraelu te osudio napade izraelske vojske na mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu.

Izraelske snage pucale su na promatračko mjesto koje koriste pripadnici UN-a u južnom Libanonu u petak te ozlijedili dvojicu ljudi, rekao je izvor iz UN-a. Treći dan zaredom mirovne snage izvješćuju o izraelskoj vatri na njihove položaje dok Izrael vodi rat protiv Hezbolaha.

Ni jedan od španjolskih vojnika koji su bili dio misije nije pogođen, priopćilo je u petak španjolsko ministarstvo obrane.

Španjolska je rasporedila 650 pripadnika mirovne misije u Libanonu, a španjolski general vodi misiju.

"Dopustite mi da u ovom trenutku kritiziram i osudim napade koje izraelske oružane snage izvode na misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu", rekao je Sanchez, čija je zemlja kritična prema Izraelu u nedavnoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Sanchez je rekao da je Španjolska prestala prodavati oružje Izraelu u listopadu 2023. i pozvao ostatak svijeta da učini isto kako bi spriječio daljnju eskalaciju u regiji.

"Mislim da je hitno s obzirom na ono što se događa na Bliskom istoku da međunarodna zajednica prestane izvoziti oružje izraelskoj vladi", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.