Španjolski premijer primio čelnika venezuelske oporbe. Zatražio je azil u zemlji

Foto: EPA

Španjolski premijer Pedro Sanchez primio je danas u Madridu venezuelskog oporbenog čelnika Edmunda Gonzaleza, dan nakon što je donji dom španjolskog parlamenta glasao da ga se prizna za pobjednika predsjedničkih izbora održanih u srpnju.

Gonzalez (75), kojeg venezuelske vlasti traže pod optužbama za zavjeru i druga kaznena djela, zatražio je u nedjelju u Španjolskoj azil dok je Sanchez bio u posjetu Kini.

"Izražavam Edmundu Gonzalezu toplu dobrodošlicu u našoj zemlji, njegovo primanje naglašava humanitarnu predanost i solidarnost Španjolske s Venezuelcima", objavio je Sanchez na X-u.

Gonzalez tvrdi da je pobijedio na izborima

U odvojenom priopćenju, Gonzalez je zahvalio Sanchezu, njegovoj vladi i španjolskom narodu na dobrodošlici. "Razgovarali smo o ozbiljnoj situaciji u Venezueli i potrebi da zajedno radimo na tranziciji prema demokraciji", rekao je u vezi sastanka sa Sanchezom.

Venezuelska oporba objavila je rezultate glasanja na predsjedničkim izborima u srpnju i tvrdi da je Gonzalez premoćno pobijedio. No nacionalno izborno povjerenstvo proglasilo je pobjednikom dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Madura.

Donji dom španjolskog parlamenta prihvatio je prijedlog da se od vlade zatraži da prizna Gonzaleza kao pobjednika izbora, što je simboličan potez za koji je Sanchez rekao da će ga njegova manjinska socijalistička vlada ignorirati. 

Španjolska umjesto toga, zajedno s EU-om, traži da se objavi detaljne rezultate prebrojavanja glasova u nazočnosti europskog posrednika i još ne priznaje ni Madura ni Gonzaleza kao pobjednika izbora.

Gonzalez je zahvalio španjolskom parlamentu što je priznao njegovu pobjedu. Venezuelski parlament zatražio je od Madurove vlade da zbog toga prekine diplomatske odnose s Madridom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.