Riješen stoljećima star misterij. Sutra će se znati koje je Kolumbo bio nacionalnosti

Ilustracija: Shutterstock

Španjolski znanstvenici su najavili da će sutra otkriti detalje o nacionalnosti istraživača Kristofora Kolumba iz 15. stoljeća, nakon što su pomoću DNA analize riješili stoljećima star misterij.

Čini se da su forenzičari sa Sveučilišta u Granadi potvrdili da ostaci pokopani u katedrali u Sevilli pripadaju slavnome moreplovcu koji je otkrio Ameriku.

Otkriće potvrđuje šef tima forenzičara Antonio Lorente u dokumentarcu koji će se 12. listopada emitirati na španjolskoj RTVE u povodu španjolskoga Nacionalnog dana.

"Istraživanje o nacionalnosti zakomplicirao nam je niz čimbenika, ali ishod je gotovo apsolutno pouzdan"

Premda je novinare izvijestio o istraživanju, nije otkrio sve zaključke, no kazao je da su potvrđene ranije teorije o tomu da posmrtni ostaci u Sevilli pripadaju Kolumbu.

"Danas je to moguće provjeriti novim tehnologijama, tako da je prethodna djelomična teorija o tomu da ostaci u Sevilli pripadaju Kristoforu Kolumbu definitivno potvrđena", rekao je.

"Istraživanje o nacionalnosti zakomplicirao nam je niz čimbenika, među kojima i mnoštvo podataka, no ishod je gotovo apsolutno pouzdan", rekao je Lorente.

Prepirka oko Kolumbovog porijekla i posljednjeg počivališta

Mnoge se zemlje već dugo prepiru u pogledu porijekla i posljednjeg počivališta Kristofora Kolumba, važne ličnosti koja je vodila ekspedicije zahvaljujući financiranju Španjolske od 1490-ih nadalje, otvarajući tako put europskom osvajanju Amerike.

Brojni su povjesničari doveli u pitanje tradicionalnu teoriju po kojoj Kolumbo potječe iz talijanske Genove. Ostale teorije insinuiraju da je Kolumbo španjolski židov ili Grk, a po nekima je i Baskijac ili Portugalac.

Istraživači koje je vodio forenzičar Miguel Lorente testirali su sićušne uzorke ostataka pokopanih u seviljskoj katedrali, koju su tamošnje vlasti dugo prikazivale kao posljednje Kolumbovo počivalište, premda je puno drukčijih tvrdnja i teorija.

Sutra će Kolumbovo porijeklo biti predstavljeno u dokumentarcu

Usporedili su ih s DNA-om poznatih rođaka i potomaka, a njihova otkrića će se publici predstaviti sutra u dokumentarcu pod nazivom Kolumbova DNA: Pravo porijeklo, na španjolskoj nacionalnoj televiziji RTVE.

Po pisanju agencije EFE, riječ je o svojevrsnom povijesnom trileru koji će dati odgovor na određene nepoznanice nakon više od 20 godina istraživanja.

Znanstvenici do emitiranja filma neće otkriti koje to tajne okružuju povijesnu Kolumbovu ličnost, poput njegova porijekla i mjesta rođenja, rekao je predsjednik producentske kuće koja stoji iza dokumentarca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.