Spar kažnjen sa 173.000 eura jer je 2018. prejeftino prodavao brašno

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Zagrebački Upravni sud je donio presudu kojom je u cijelosti odbijen zahtjev trgovačkog lanca Spar u upravnom sporu protiv rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kako prenosi Danica,  Agencija je još prije tri godine utvrdila da je Spar koristio nepoštenu trgovačku praksu prilikom prodaje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene te mu izrekao kaznu od 1.3 milijuna kuna (oko 173.000 eura).

Spar je 2018. prodavao brašno po nižoj cijeni od nabavne

Spar je podnio žalbu Visokom upravnom sudu pa presuda Upravnog suda još nije pravomoćna. Postupak je pokrenut nakon prijave dobavljača brašna i sumnje u “nametanje nepoštenih trgovačkih praksi prodajom krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene”.

Agencija je utvrdila ds je Spar tri dana, od 9. do 11. studenog 2018. godine krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod brašno po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu zakona.

“Brašno je u tom razdoblju prodavao po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene u nabavnom lancu toga proizvoda s porezom na dodanu vrijednost, i to ukupno 271 komada brašna, za koje je izdano 211 računa”, stoji u rješenju Agencije, prenosi Danica.

Sparu je izrečena upravno-kaznena mjera u visini od 1.3 milijuna kuna, s obzirom na težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.